Rulmentii sunt acele dispozitive care permit miscarea liniara sau de rotatie, intre doua sau chiar mai multe componente ale unui utilaj agricol, micsorand astfel rezistenta la frecare. Daca in momentul in care piesele sunt in jonctiune auzi zgomote neuniforme atunci este momentul sa schimbi rulmentii. Se spune ca rulmentii au fost inventati prima data de catre Leonardo da Vinci. Rulmentul cu bile a fost pentru prima data descris de catre Galileo Galilei si primul brevet a fost oferit in 1794. Iata cum se aleg cei mai buni rulmenti pentru agricultura.

Rulmenti cu role cilindrice

Rulmentii cu role cilindrice sunt capabili sa suporte sarcinile radiale semnificative. Sunt mai multe tipuri de rulmenti cu role cilindrice tinand cont de numarul de role si de prezenta sau absenta coliviei. Colivia este acea parte superioarea a rulmentilor in care se afla corpurile de rostogolire si care mentine distnat optima intre ele. Daca exista colivii, atunci rulmentul poate sa aduca sarcini considerabile la viteze mari. In cazul in care nu exista, rulmentul poate sa aiba mai multe randuri de role si pot chiar sa suporte greutati mult mai mari, la viteze mai mici. Tine cont de acest aspect si atunci cand cauti lagare pentru rulmenti.

Rulmenti cu role conice

Rulmentii cu role conice sunt cei care pot sa suporte greutati radiale, axiale si radial axiale. In cazul in care nu esti sigur daca poti opta pentru rulmentii cu bile sau pentru cei cu role conice, va trebui sa stii ca rulmentii cu role conice, chiar daca au dimensiune similara cu cei cu bile, pot sa sustina greutati mai mari. Recomandam timpul acesta de rulmenti pentru strunguri, pentru CNC si pentru rotile de camion sau de tractor.

Rulmenti cu ace

La fel ca si rulmentii cu role cilindrice, rulmentii cu ace pot sa fie cu colivie sau fara. In cazul in care au colivie sunt rezistenti la miscari de mare  viteza si daca nu au colivie pot sa sustina greutati radiale sau greutati axiale semnificative. Tipul acesta de rulment este mai mic ca dimensiune si poate sa fie filosit pentru motocoasa, pentru bormasina si petnru drujba.

Rulmenti care au manson

Rulmentii cu manson sunt cel mai vechi tip de rulmenti si pot fi gasiti in automobile, in aplicatii electrocasnice si in alte tipuri de utilaje care opereaza cu sarcini grele, la viteze mici. Acestia pot sa aiba forme variate si marimi variate, dar fiecare va functiona ca o fasie de material ce sustine o piesa aflata in miscare sau care formeaza un manson in jurul axului,

Alegerea tipului corespunzator de rulmenti tine de locul in care vor fi montati. Pentru o combina agricola pot fi utilizati rulmenti cu manson, rulmenti care au role conice, rulmenti care au role cilindrice, sau rulmenti care au ace. Pentru tractoare, se pot cumpara rulmentii cu role conice, cu manson, cu ace. De asemenea, presele de balotat pot functiona cu rulmenti cu manson sau cu ace. Daca vorbim despre semanatoare, atunci rulmentii potriviti sunt cei care au bine sau cei care functioneaza cu ace. Pentru heder sunt recomandati cei cu doua randuri de ace, cei cu un singur rand de ace si cei cu manson.