O bautura simpla, din orez si apa, este investita cu o semnificatie aparte si se amesteca pana la contopire cu traditiile japoneze. Istoria bauturii are radacini atat de adanci, incat nu se cunoaste cand a fost produsa prima oara. Cea mai veche marturie scrisa despre sake dateaza din secolul al III-lea. Alte dovezi ce atesta producerea si consumul ei reprezinta descoperiri arheologice ale unor vase speciale de incalzit si servit.
Traditie si insemnatate
Originile bauturii sake nu pot fi identificate cu exactitate in timp. Se presupune ca a inceput sa fie produsa in China in jurul anului 500 I. Hr. Procesul era, pe cat de eficient, pe atat de insalubru. Se pare ca oamenii din asezarile rurale foloseau boabe de orez si diverse tipuri de nuci, mestecate, pe care le depozitau si le lasau sa fermenteze. Enzimele din saliva actionau ca un catalizator in procesul de fermentatie. Ulterior, s-a descoperit ca un anumit tip de mucegai, denumit koji, continea enzime extrem de eficiente in cadrul procesului de fermentatie. S-ar parea ca aceasta noua modalitate imbunatatita de preparare a bauturii a devenit populara in Japonia intre 710 – 794 I. Hr.
Desi apartinea in trecut in exclusivitate Japoniei, sake a devenit o bautura populara si in Occident. Daca iti doresti sa experimentezi gustul unic al bauturii, intra in magazinul online BeiCeVrei si alege sortimentul care iti place. Chiar daca va parea ca are un gust ciudat la inceput, trebuie sa intelegi ca aceasta bautura, care este acum la indemana oricui, joaca un rol extrem de important in viata unui alt popor.
Denumita „bautura zeilor”, pentru ca era folosita in temple ca ofranda adusa zeilor, sake a fost initial sub monopolul Curtii imperiale. Ulterior, a inceput sa fie produsa in temple, iar apoi a luat nastere productia in masa. Se pare ca inceputurile retetei actuale a bauturii dateaza din secolul al VII-lea.
Cum se prepara?
Pentru ca bautura este asociata in Japonia cu toate ritualurile importante, este lesne de inteles cata grija si dedicatie acorda poporul japonez procesului de productie. Persoanele responsabile cu productia bauturii se numesc Toji si sunt maestrii ce isi dedica viata perfectionarii retetei. Toji alege cu mare atentie cele doua ingrediente folosite in producerea bauturii: orez si apa. Orezul este diferit de cel folosit pentru prepararea termica. El are bobul mai mare si contine mai putine proteine si lipide decat cel obisnuit. Scaldat in prospetimea si puritatea apelor ce izvorasc in munti, orezul fermenteaza. Procesul de fermentare si de maturare poate ajunge si la un an.
Bautura japoneza este produsa intr-o varietate bogata. Sortimentele difera in functie de gradul de indepartare a cojii (si expunerea miezului pentru fermentare) perioada de maturare, de aditivii adaugati sau gradul de alcool. Acesta ajunge pana la 20%.
Cum se bea sake?
Licoarea se bea diferit, in functie de context, dar si de anotimp. Bautura se poate servi rece si la temperatura camerei. Insa, cel mai des, se consuma calda. Aceasta se toarna din sticlele sau ceainicele de ceramica numite tokkuri, incalzite, in cani mici, din ceramica, denumite sakazuki. Insa, bautura premium se serveste rece.
Bautura este servita in cadrul unor ritualuri cu semnificatie profunda si este consumata in liniste, in tihna, pentru a fi savurata. Poporul japonez descopera in acest ritual linistea si comuniunea cu natura, cu stramosii si cu viata.