De regulă, românii sunt ceva mai tradiționaliști, așa că majoritatea dintre ei vor prefera o înmormântare clasică pentru cineva drag lor care a încetat din viață. Cu toate acestea, în ultimul timp, din varii motive, tot mai multe persoane optează pentru incinerare, o metodă despre care nu este deloc nouă, doar că românii nu sunt adepții ei.

Ultima dorință a persoanei decedate sau preferința urmașilor acesteia

În multe cazuri, atunci când vine vorba despre incinerare, se recurge la această practică ca urmare a unei ultime dorințe a persoanei care a încetat din viață. De asemenea, incinerarea este preferată și din cauză că în acest fel, familia poate păstra chiar acasă urna cu cenușa celui decedat, simțindu-l mai aproape de ei. Cert este că, indiferent de motivul care a dus la luarea acestei decizii, la o firmă de pompe funebre profesionistă există câteva pachete funerare care să o cuprindă.

Costuri mai mici

Unul dintre motivele care stau la baza acestei decizii este și cel legat de latura financiară. Cu siguranță o incinerare presupune costuri mai mici decât organizarea unei înmormântări clasice, tradiționale.

Este nevoie sau nu de sicriu

La prima vedere, pentru că vorbim despre o incinerare, te gândești că nu va mai fi nevoie de sicriu. De fapt, nu este chiar așa, pentru că acest obiect funerar nu are voie să lipsească. Evident, există modele de sicrie care se folosesc în mod special la incinerări, mult mai simple și mai ieftine, dar nu ai voie să renunți la el. Discută cu reprezentanții firmei de pompe funebre și despre acest aspect.

Acte necesare

Dacă ai optat pentru o agenție de servicii funerare profesioniste, atunci totul se va desfășura în mod perfect, pentru că aceștia au experiența necesară pentru a veni în întâmpinarea dorințelor clientului. De asemenea, trebuie să știi că este nevoie de anumite acte, de care se pot ocupa tot reprezentanții firmei de pompe funebre. Pe lista de acte se află certificatul de deces, de îmbălsămare, o adeverință de incinerare, un certificate de depunere la capelă, dar și unele speciale, precum avizul de transport funerar și nu în ultimul rând, autorizația de ridicare și transport a urnei în care se află cenușa celui decedat.

Ce se întâmplă cu urna?

În urma incinerării rezultă, evident, cenușa persoanei decedate. Multă lume se întreabă care este, mai apoi, procedura în acest caz. De regulă, cenușa rezultată este păstrată într-o urnă specială, timp de 45 de zile. În acest răstimp, familia rămasă în urmă sau alte persoane apropiate atunci când nu există alți membri ai familiei, va decide cum va proceda în continuare. Cenușa poate fi păstrată acasă, într-o urnă aparte, depusă într-un cavou sau chiar împărăștiată prin locurile dragi ale persoanei decedate.