Alegerea unei soluții eficiente de încălzire, atât din punct de vedere al performanțelor, cât și al costurilor, ar trebui să te preocupe mult în anul 2022. Având în vedere scumpirea gazului natural, care pare că nu se va opri aici, ar trebui să îți dea de înțeles că este cazul să îți orientezi privirea spre un sistem de încălzire care funcționează cu alt tip de combustibil.

Ce soluție de încălzire este cea mai avantajoasă în 2022? Să fie oare peletii? Vei afla în acest articol. Vom pune în balanță toate costurile, avantajele, dar și dezavantajele pentru a vede dacă încălzirea pe peleți este o soluție de viitor.

Peleții sunt un combustibil ecologic!

Partea cea mai wow pe care trebuie să o știi despre peleti este că aceștia sunt un combustibil ecologic. Ei sunt obținuți din rumeguș uscat și presat, iar umiditatea finală este cuprinsă între 8 și 10%. În compoziția lor nu se regăsește nicio substanță chimică dăunătoare pentru sănătatea ta și a familiei tale.

Mai mult decât atât, fumul pe care peleții îl emană de pe urma arderii este în cantități mici, deci nu are o contribuție îngrijorătoare la încălzirea globală. Acest lucru este valabil de exemplu dacă achiziționezi peleții de la Tomibena. Un distribuitor foarte cunoscut pe piața din România.

Peleții au un randament foarte bun de ardere!

Cu cât este mai uscat un lemn, cu atât va arde mai bine. Același lucru este valabil și pentru peleți. Umiditatea bună a peleților nu trebuie să depășească 10%. Asta înseamnă că aceștia vor avea o putere calorică mare. În cazul celor de la Tomibena este vorba de aproximativ 4200 kcal/kg.

Costurile de achiziție a unei centrale termice pe peleți sunt mari, dar combustibilul este ieftin

Să știi că o centrală termică pe peleți este destul de scumpă, comparativ cu cele ce funcționează pe gaz de exemplu. Totuși, ai în vedere faptul că acest cost se amortizează rapid deoarece combustibilul, adică peleții, este accesibil ca preț. În plus de asta, nu ai nevoie de o cantitate enormă de peleți pentru a trece iarna, după cum se spune.

Nu uita că puterea calorică a acestora este foarte mare, chiar mai mare decât a multor tipuri de lemn.

Pentru centrală termică pe peleți ai nevoie de o cameră tehnică

Principalul dezavantaj al centralelor termice pe peleți este acela că ai nevoie de o cameră tehnică. Ele sunt cu mult mai voluminoase decât centralele termice pe gaz și ai nevoie și de un spațiu unde să depozitezi peleții.

Mai mult decât atât, trebuie să instalezi și un coș de fum pentru centrala termică. Curățarea o poți face tu, nu e nevoie neapărat de personal vizat. Acesta intervine doar dacă centrala termică începe să nu mai funcționeze corect.

Nu uita de prețul peleților – este în top anul acesta. Poți face economii serioase dacă alegi să îți încălzești locuința prin intermediul unei centrale termice pe peleți. Peleți de calitate austriacă găsești la tomibena.ro.