Daca trebuie sa alegi intre MDF (placi de fibre cu densitate medie) si lemn masiv, ce tip de mobilier crezi ca ar fi mai bun? Majoritatea ar alege lemn masiv, dar aceasta alegere se bazeaza pe fapte sau este doar o credinta comuna?

Cand MDF-ul era un produs in curs de dezvoltare, era mai putin durabil in comparatie cu lemnul solid vechi si bun. Cu toate acestea, progresul rapid al tehnologiei si productiei a atins acum un nivel in care lemnul prelucrat a devenit mai fiabil si are un cost mai mic. Acesta este motivul pentru care mai multi producatori apeleaza la MDF, iar tendintele precum mobilierul cu pachete plate au cucerit o cota vasta de piata. Evolutia tehnica a acestui nou material a dus la aparitia de noi afaceri precum asamblarea si livrarile de mobila la pachet. Acum se pot gasi mai multe tipuri de fronturi MDF care sa fie utilizate.

MDF sau lemn masiv?

Adevarul este ca atat lemnul masiv, cat si lemnul prelucrat au avantajele si dezavantajele lor si ambele pot face o treaba grozava pentru renovarea interioara. De aceea este important ca orice proprietar, chirias sau chiar dezvoltator imobiliar, sa inteleaga beneficiile si dezavantajele lemnului masiv si MDF.

Dar, ce inseamna cu adevarat lemnul masiv? Raspunsul este cat se poate de simplu. Termenul „lemn masiv” a aparut cand MDF a aparut pentru prima data ca alternativa. Mobilierul din lemn masiv nu are spatii goale, iar specificul sau variaza in functie de specie.

Care sunt cele mai populare tipuri de lemn masiv pe care MDF-ul le imita cu succes?

  • Eucalipt – Are o serie de subspecii si fiecare are propriul set distinctiv de puncte fine, cum ar fi paleta, textura si etc.
  • Cedru – Cunoscut pentru culorile sale specifice, de la rosu la roz, are o granulatie moale, dar drepta si este folosit mai ales pentru mobilierul exterior. Cedrul este rezistent la mucegai si vine la un pret avantajos.
  • Oregon – Cunoscut si sub numele de brad douglas, are fibre drepte. Este usor, dar robusta.
  • Pin – Desi popular in designul interior, pinul este cunoscut ca fiind vulnerabil la daunatori. Daca nu sunt tratate impotriva insectelor si mucegaiurilor, infestarile nu numai ca vor scurta durata de viata a mobilierului, dar ar putea provoca un lant de reactii care va vor deteriora intreaga proprietate.
  • Frasin – Unul dintre cele mai stralucitoare tipuri de lemn masiv pe care le puteti folosi pentru mobila. Producatorii de mobilier traditional il folosesc adesea ca alternativa la stejarul alb.
  • Fag – Un alt reprezentant al tipurilor de cherestea mai stralucitoare. Este cel mai frecvent in Suedia, Norvegia si Danemarca, dar de cele mai multe ori este vopsit, din cauza granulatiei mai putin placute.
  • Mesteacan – Cele mai populare culori de aici sunt albul si galbenul. Veti intalni acest tip de cherestea in emisfera nordica. Nu este la fel de solid ca stejarul si de aceea mesteacanul este un material grozav pentru mobila si placaj. A fost folosit pe scara larga de producatorii de mobila disponibila in pachete, cum ar fi IKEA.
  • Mahon – Popular pentru culorile rosii frumoase. Tamplarii il prefera pentru duritatea medie. Din pacate, din cauza utilizarii excesive, aprovizionarea este limitata in zilele noastre. Cu mobila MDF insa, acesta este disponibil pentru orice interior.
  • Artar – Ati putea intalni subspecii atat moi, cat si dure. Primul este folosit pentru paleti, containere de ambalare, cutii de transport, deoarece este mai putin durabil.
  • Stejar – Fara umbra de indoiala, unul dintre cele mai utilizate tipuri de lemn masiv pentru mobilier in design interior modern. Vine in doua soiuri – rosu american si alb european.