Este firesc sa te intrebi daca panourile solare sunt potrivite pentru casa ta. Multi proprietari de case care se gandesc la trecerea la energie solara se intreaba daca panourile solare vor functiona chiar iarna sau in zilele innorate. Vestea buna este ca o fac absolut.

Panourile solare  atrag energie de la soare, dar asta nu inseamna ca panourile solare functioneaza doar in dupa-amiezele insorite sau in zilele lungi de vara. Ele pot beneficia de energia naturala a soarelui in fiecare luna a anului – chiar si in diminetile innorate si in zilele scurte de iarna.

Cum produc panourile solare energie?

Fiecare panou solar este alcatuit din celule solare fotovoltaice (sau celule solare fotovoltaice) care genereaza energie din lumina zilei, nu din lumina soarelui sau caldura, si sunt fabricate folosind substante semiconductoare, adesea siliciu. Cand lumina straluceste asupra lor, face sa se miste particule numite electroni, creand electricitate. Aceasta inseamna ca panourile solare fotovoltaice vor genera energie electrica in timpul zilei, dar niciodata noaptea (dar aceasta nu trebuie sa fie o problema daca aveti o baterie, asa ca cititi mai departe).

Deoarece celulele solare fotovoltaice raspund la lumina, lumina soarelui mai puternica inseamna, in general, mai multa electricitate. Panourile solare vor primi, de obicei, cea mai mare lumina in jurul pranzului, cand soarele este cel mai inalt pe cer si intr-o zi senina si insorita, cand lumina este cea mai puternica. Dar chiar si lumina gri slaba a unei dupa-amiezi mohorate de iarna elibereaza suficienta energie pentru a produce electricitate.

Panourile solare functioneaza pe vreme innorata?

Panourile solare moderne functioneaza destul de bine pe vreme innorata, chiar daca lumina in zilele innorate nu este la fel de puternica. Si asta are sens – soarele nu inceteaza brusc sa functioneze din cauza unui pic de nor.

Si, in mod surprinzator, ploaia poate chiar face ca panourile solare sa functioneze mai bine, spaland orice praf sau murdarie care ar putea bloca lumina.

Panourile solare functioneaza in toate cele patru anotimpuri ale anului, pe ploaie sau soare, sau chiar pe grindina sau zapada usoara. Dar panourile solare produc, in general, mai putina energie iarna. Asta pentru ca zilele sunt mai scurte, deci sunt mai putine ore de lumina si soarele este mai jos pe cer, in medie. In plus, temperaturile scazute inseamna ca panourile solare functioneaza mai putin eficient  decat pe vreme calda.

Si nu trebuie sa va faceti griji pentru acele zile rare cu zapada – in timp ce un panou solar acoperit cu zapada nu poate absorbi lumina pentru a produce electricitate, din fericire, la temperaturile sunt tot mai ridicate iarna si in plus, puteti curata panourile la nevoie.

Cata putere poate produce un sistem solar fotovoltaic?

Cat de multa energie produce un sistem solar fotovoltaic depinde de o serie de factori, inclusiv dimensiunea, unghiul si directia acoperisului, precum si modelele meteo locale de-a lungul anotimpurilor. De asemenea, consumul de energie electrica va varia de la gospodarie la gospodarie.

Un  instalator solar profesionist  va poate sfatui cu privire la sistemul potrivit, in functie de tiparele personale de utilizare a energiei electrice si de designul casei dumneavoastra.

Majoritatea caselor folosesc mai multa energie in perioadele anului cand exista mai putine ore de lumina, astfel incat panourile solare genereaza mai putina energie electrica. O modalitate usoara de a ocoli aceasta problema este sa adaugati un sistem de baterii solare la panourile solare. Puteti obtine o baterie noua chiar daca aveti panouri solare existente.