O cladire din otel este o structura metalica fabricata cu otel pentru suportul interior si pentru placarea exterioara, spre deosebire de cladirile cu rame din otel care utilizeaza in general alte materiale pentru podele, pereti si partea exterioara. Cladirile din otel sunt utilizate pentru o varietate de scopuri, inclusiv depozitare, spatii de lucru si spatii de locuit. Acestea sunt clasificate in tipuri specifice, in functie de modul in care sunt utilizate.

Istorie

Cladirile din otel au castigat popularitate pentru prima data la inceputul secolului 20. Utilizarea lor a devenit mai raspandita in timpul celui de-al doilea razboi mondial si sa extins semnificativ dupa razboi, cand otelul a devenit mai disponibil. Cladirile din otel au fost acceptate pe scara larga, in parte datorita eficientei costurilor. Gama de aplicatii s-a extins cu materiale, produse si capacitati de proiectare imbunatatite, cu disponibilitatea software-ului de proiectare asistata de calculator.

Avantaje

Otelul ofera mai multe avantaje fata de alte materiale de constructie, cum ar fi lemnul:

  • Otelul este solid din punct de vedere structural si este fabricat conform specificatiilor si tolerantelor stricte.
  • Orice exces de material este 100% reciclabil.
  • Otelul este rentabilsi rareori fluctueaza in pret.
  • Otelul permite imbunatatirea calitatii constructiei si mai putina intretinere, oferind in acelasi timp o siguranta si o rezistenta imbunatatite.
  • Odata cu propagarea mucegaiului in cladirile rezidentiale, utilizarea otelului minimizeaza aceste infestari. Mucegaiul are nevoie de material umed, poros pentru a creste. Structurile de otel nu au aceste probleme.

Vezi mai multe detalii despre prelucrarea otelului pe terqua.ro.

Componente

Portiunile de constructie care sunt asamblate inainte de expedierea la fata locului sunt de obicei mentionate ca prefabricate. Cladirile mai mici din otel tind sa fie prefabricate sau suficient de simple pentru a fi construite de aproape oricine. Prefabricarea ofera beneficiile de a fi mai putin costisitoare decat metodele traditionale si este mai ecologica (deoarece nu se produc deseuri la fata locului).  Cladirile mai mari din otel necesita lucratori calificati in constructii, cum ar fi lucratorii in fierarie, pentru a asigura asamblarea adecvata si sigura.

Exista cinci tipuri principale de componente structurale care alcatuiesc un cadru de otel – membri de tensiune, membri de compresie, membri de indoire, membri de forta combinati si conexiunile lor.

Taierea cu laser in constructii: cum functioneaza, avantajele sale

In taierea pieselor din tabla, tehnologia laser este una dintre cele mai utilizate in procesele din sectorul industrial, in principal pentru precizia si viteza sa. Mai jos va explicam cum functioneaza taierea cu laser, avantajele sale si aplicatiile sale industriale.

 

Avantajele taierii cu tehnologia laser

Printre principalele motive pentru utilizarea tehnologiei laser in procesele de taiere a pieselor metalice in sectorul industrial se numara:

  1. Precizie ridicata: va permite sa faceti taieturi de diferite forme geometrice, indiferent daca sunt neregulate, subtiri sau cu contururi complexe. Este potrivit pentru pre-taierea excesului de material.
  2. Versatilitate: poate fi utilizat pentru separarea diferitelor materiale organice si anorganice, inclusiv foi metalice sau materiale care permit construirea de bucati de geometrii diferite ale foilor de otel, otel inoxidabil sau aluminiu.
  3. Agilitate: procesul de taiere cu laser nu necesita matrite de taiere pentru fabricarea pieselor si, in plus, permite ajustari ale siluetei.