Diferența dintre rulmenții cu bile cu flanșă și alți rulmenți cu bile

Rulmentul cu bile cu flanșă nu este o categorie diferită de rulmenți, ci flanșa este doar o altă opțiune oferită inginerului de proiectare de către producătorul de rulmenți . O flanșă este o extensie sau o bordură pe inelul exterior al rulmentului, concepută pentru a ajuta la montarea și poziționarea unui rulment într-o aplicație delicată sau problematică.

De ce sunt necesare aceste tipuri de rulmenți?

Conform specialiștilor,rulmenții cu flanșă sunt utilizați cel mai frecvent în  aplicațiile care necesită blocarea rulmentului pe loc. Aceștia sunt folosiți la blocarea rulmentul axial, de-a lungul arborelui, sau radial, perpendicular pe arbore, în funcție de aplicarea sa.

La ce aplicații se folosesc aceste tipuri de rulmenți cu bile?

Rulmentul cu flanșă se folosește la aplicațiile care necesită un rulment pentru a funcționa  într-o zonă cu vibrații ridicate, precum și la aplicațiile care necesită sarcini axiale ridicate. De regulă, aplicațiile auto, unde toate componentele vehiculului trebuie să reziste la vibrații mari.

Astfel, pentru a asigura viața lungă și durabilitatea rulmentului în condiții de vibrații și de temperaturi ridicate, inginerul de proiectare va alege un rulment cu flanșă. Un rulment cu flanșă își va menține poziția și va rezista mediului ostil și vibrațiilor din interiorul vehiculului. Dacă este necesar, asamblarea unui rulment cu flanșă poate include, de asemenea, atașarea unei cleme de fixare. De asemenea, în mediile cu temperaturi  foarte ridicate, cum ar fi aplicațiile de sub capota unui autovehicul, se va alege un rulment cu flanșă. Aici temperaturile sunt adesea în jurul valorii de 180°C, iar prezența unor materiale precum cele dintre un rulment cu bile  și o carcasă sau ax, va crea o rată diferită de expansiune termică.

Rulmenții cu flanșă sunt utilizați cel mai frecvent în aplicații cu sarcini ușoare, cum ar fi utilaje de prelucrare a alimentelor, transportoare, manevrarea materialelor, acționări de curea în HVAC, materiale textile, sisteme de bagaje și diverse alte aplicații industriale.

Cum sunt instalați rulmenții cu flanșă?

Instalarea rulmentului este simplă, însă e bine de știut că multe tipuri de flanșe au costuri mari de fabricație și vor crește costul proiectării aplicației.

Recomandări

În concluzie, recomandăm ca inginerul de proiectare să discute toate alternativele pentru aplicații cu furnizorul lor de rulment, deoarece prin selectarea unui rulment cu flanșă, există o potențială creștere a costurilor. Inginerul de proiectare poate constata că există adesea opțiuni mai puțin costisitoare disponibile pentru controlul rulmentului. Cu toate acestea, pentru unele aplicații, rulmenții cu flanșe sunt singura alternativă bună. Prin urmare, discutați cu un expert înainte de a lua decizia finală.