Te-ai gandit vreodata cum functioneaza masina ta? Stii ce parti sunt cele mai importante? Este esential ca proprietarul vehiculului responsabil sa aiba cunostinte de baza despre vehiculul pe care il conduce. Iata cele mai importante piese auto despre care ar trebui sa stii mai multe, in cazul in care te confrunti cu unele probleme neasteptate sau chiar mai rau, cu un accident de masina. Vei vedea ca specialistii care se ocupa de inspectia tehnica periodica, asa cum sunt cei de la ITP Cluj centru se uita si ei tot la aceste parti componente ale masinii tale.

Bateria

Fara baterie, masina ta nu va porni. Prin urmare, bateria trebuie sa fie mereu in stare buna si functionala.

Axe

Fara ele, rotile nu ar putea sa se roteasca, iar daca rotile nu se rotesc, masina nu va trece ITP-ul.

Frane

Franele necesita foarte multa atentie. Daca franele incep sa scartaie atunci cand apesi pedala, poate fi timpul sa le inlocuiesti.

Pistoane

Ideal, acestea ar trebui sa pompeze lin si rapid. Se ocupa de combustibil, asa ca tineti-le in frau. Pistoanele sunt cele care dau putere masinii tale.

Injectorul de combustibil

Injectorul este componenta care introduce gazul din rezervorul de combustibil in motor. Este succesorul carburatorului.

Radiatorul

Radiatorul impiedica supraincalzirea motorului. Lichidul de racire degaja caldura in aer inainte de a reveni in motor pentru a prelua mai multa caldura. Daca masina ta are probleme de supraincalzire, radiatorul este cel mai probabil cel mai vinovat.

Compresorul de curent alternativ

Acesta este cel care misca freonul in sistemul de aer conditionat, sub presiune ridicata, pentru a-l trece apoi prin linia de racire. Fara asta, zilele tale de vara vor fi fierbinti. Cu toate acestea, aerul conditionat nu reprezinta un motiv pentru care masina ta sa fie respinsa la ITP.

Ambreiajul

Ambreiajul este cel care te ajuta sa schimbi treptele de viteza si fara el nu vei putea face asta. Fara ambreiaj masina ta se va opri.

Ventilatorul motorului

Acesta ajuta la mentinerea trecerii aerului peste radiator, ceea ce faciliteaza racirea motorului.

Anvelopa de rezerva

Aceasta nu este din punct de vedere tehnic o piesa de masina, dar ar trebui sa fie de bun simt sa pastrezi una in masina tot timpul. Remorcarea masinii nu este niciodata distractiva.

Amortizoare

Acestea te ajuta sa mentii aderenta rotilor pe sosea si te ajuta sa amortizezi socurile pentru a face calatoria mai lina. Amortizoarele sunt foarte importante din mai multe puncte de vedere si te vor ajuta sa nu pui presiune inutila pe alte elemente ale masinii.

Transmisie

Aceasta transforma puterea in miscare. Energia generata de motor este transmisa rotilor si permite miscarea odata cu utilizarea transmisiei.

Bujia

Aceasta este cea care porneste masina folosind o scanteie electrica care aprinde combustibil in contactul motorului.

Toba de esapament

Aceasta este cea care va impiedica masina sa produca un zgomot incontrolabil. Gazul provenit din arderea pistoanelor motorului ar genera zgomote foarte puternice direct in supapele de esapament daca toba de esapament nu le-ar reduce.

Convertorul catalitic

Aceasta ajuta la reducerea emisiilor produse de vehicul, emisii care sunt masurate in cadrul inspectiilor ITP si care trebuie sa corespunda cu specificatiile producatorului din cartea tehnica.