Te gandesti ca de la un cui in picior poti sa faci tetanos? Ei bine, sa vedem impreuna cu Doctormit, daca este adevarat sau nu ca poti face tetanos de la rugina.

In primul rand, tetanosul este o infectie cauzata de o bacterie, Clostridium tetani, care se gaseste in mediul inconjurator, in locuri precum sol, praf si fecale. Bacteria poate declansa tetanosul daca va patrunde in organism prin rani deschise, in mod special rani adanci. De fapt, cea mai periculoasa este natura ranii. Orice obiect care contine bacteria, indiferent daca este ruginit sau nu, poate sa intre in piele si astfel, bacteriile sa ajunga in corp.

Intrebarea este, de ce oamenii se gandesc ca de la cuie ruginite pot face tetanos? Explicatia consta, in faptul ca, la un moment dat, cineva a asociat aceasta imagine de a avea un un cui ruginit in talpa cu tetanosul. Probabil se datoreaza faptului ca pe un cui ruginit se regasesc tot felul de bacterii.

Adevarul este ca nu trebuie ca mediul sa fie vizibil murdar pentru ca o persoana sa fie contaminata cu aceasta bacterie. Este suficient ca bacteria sa existe, astfel ca, o persoana poate sa contracteze infectia si daca se taie cu un cutit de bucatarie. In mediul inconjurator, bacteria tetanosului se afla in stare inactiva in forma de spori si poate supravietui unor conditii extreme pentru perioade lungi de timp. Important este ca acolo sa fie prezent si oxigenul. Pe de alta parte, sporii patrund adanc in corpul unei persoane, iar alimentarea cu oxigen este intrerupta.

Tocmai de aici intervin si problemele, pentru ca, lipsa oxigenului este cea care da viata bacteriilor. Odata ce sunt in organism, bacteriile se inmultesc si produc o toxina periculoasa care este transmisa prin corpul unei persoane prin intermediul sangelui. Ca sa intelegem, toxina este cea care provoaca tetanosul.

Simptomele tetanosului apar intr-o perioada cuprinsa intre 6-16 zile de la leziune si cuprind spasme musculare, febra, frisoane, transpiratie excesiva, ritm cardiac accelerat, hipertensiune arteriala, dificultati de respiratie.

Intrebarea este ce sa faci cand calci intr-un cui ruginit? Trebuie sa extragem cuiul si sa curatam zona cu antiseptice locale. Ulterior trebuie aplicate comprese sterile.

Pentru a evita situatii de acest fel trebuie sa ne vaccinam copii, iar adultii trebuie sa isi reface anumite vaccinuri la fiecare 10 ani. Pe de alta parte trebuie sa acordam o atentie deosebita la toate obiectele cu care intram in contact, mai ales daca avem o rana deschisa. Este recomandam sa o acoperim si sa o protejam pentru ca astfel micsoram riscul pentru orice infectie.

In cazul unei leziuni prin penetrare, medicul va recomanda un alt vaccin daca nu am mai facut unul de peste cinci ani.

Vezi si alte informatii despre subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT: