Poate fi îngrijorător să descoperiți păduchii de cap, dar puteți urma câțiva pași simpli pentru a trata eficient păduchii acasă.

Cele mai multe infestări pot fi rezolvate cu şampon păduchi fără prescripție medicală și pieptănare umedă pentru a verifica păduchii și a îndepărta ouăle de păduchi.

Ce sunt păduchii de cap?

Păduchii de cap sunt insecte minuscule, aproximativ de mărimea unei semințe de susan. Deși pot fi destul de deranjanţi, păduchii nu transmit boli. Se hrănesc cu sânge uman și se găsesc de obicei aproape de scalp sau direct pe acesta. Păduchii de cap sunt răspândiți cel mai frecvent prin contactul direct cu părul unei persoane infectate. Deși partajarea obiectelor personale, precum pălării sau perii de păr pot transmite păduchii, este mult mai probabil să se răspândească prin contact direct cap-la-cap. Contactul cap la cap este frecvent în timpul jocului, al activităților sportive şi al taberelor.

Contrar credinței populare, prezența păduchilor nu este un indiciu al curățeniei sau igienei în casă sau școală. Oricine poate lua păduchi de cap. Copiii preșcolari sunt cei mai susceptibili de a fi infestați, împreună cu rudele copiilor din această grupă de vârstă.

De unde știti dacă aveţi păduchi de cap?

Dacă a apărut un focar de păduchi la școală sau la alți prieteni apropiați sau cunoscuți, trebuie să verificaţi dacă aveţi şi dvs păduchi. Udați părul și pieptănați pe secțiuni mici. Examinați bine scalpul și pieptenele.

Cea mai bună modalitate de a ști cu siguranță dacă sunteți infestat cu păduchi este să găsiţi un păduche viu pe scalp, dar păduchii se mișcă repede și se îndepărtează de lumină, astfel încât poate fi adesea greu să îi vedeţi. Puteți, de asemenea, să căutați ouăle și învelișurile de ouă goale care tind să se aglomereze la ceafă și în spatele urechilor.

Care este cel mai bun mod de a scăpa de păduchi?

Există mai multe medicamente disponibile fără prescripție medicală. Tratamentul este recomandat numai persoanelor care au o infestare activă şi cel mai bine este să folosiţi şampon păduchi. Unele şampoane au fost testate în mai multe studii clinice şi demonstrează că sunt eficiente împotriva păduchilor și a lindinilor.

Asiguraţi-vă că veţi cumpăra şampon păduchi capabil să omoare păduchii de cap și lindinii doar după o singură aplicare. Un șampon păduchi calitativ ar trebui să sufoce păduchii și lindinii prin inundarea cu apă a aparatului respirator al paraziților.

Deși păduchii nu trăiesc mult după ce au căzut de pe capul unei persoane, poate fi util să spălați lenjeria de pat și hainele. Păduchii nu trăiesc mult timp după ce au fost separați de scalpul unei persoane dar este bine să tratați păduchii de cap rapid, imediat după stabilirea diagnosticului, deoarece aceștia se pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta. Folosiți șampon păduchi pentru un tratament scurt și eficient.

Lucruri importante de reținut

Tratamentul împotriva păduchilor trebuie utilizat numai dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți efectiv păduchi. Remediile casnice nu s-au dovedit a fi eficiente de aceea indicat este să folosiţi şampon păduchi non-toxic, pe bază de ingrediente active naturale, cum este șamponul împotriva păduchilor Licener.