lant drujba

Celebrul producator de motoutilaje Stihl a intocmit o lista cu principalele defecte de ascutire ale unui lant de drujba. „Daca un lant de ferastrau nu taie corespunzator dupa ascutire, atunci trebuie verificat daca nu exista erori de ascutire”, se arata in descrierea capitolului respectiv din manualul intocmit de brandul german. In continuare, iti vom prezenta tabelul, impartit pe urmatoarele coloane: efect, defect de ascutire, respectiv remediere. Pana atunci, iti mai spunem insa ca, oricand ai o problema cu lantul sau alta componenta a motoferastraului tau, poti apela la magazinul online Roco Piese, care are cea mai variata oferta din Romania.

Taieturi sacadate

Acest efect al lantului de drujba poate ascunde nu mai putin de 6 probleme. Iata, in continuare, care sunt acestea, dar si cum pot fi remediate:

– un unghi prea ascutit poate fi ajustat folosind ajutorul de pilire;
– un unghi frontal proeminent se „rezolva” prin fixarea pilei mai sus si folosirea unui diametru de pila mai mare;
– un unghi frontal diferit poate fi ajustat folosind acelasi ajutor de pilire, avand grija ca presiunea sa fie uniforma;
– lungimile diferite ale dintilor vor fi ajustate in functie de cel de referinta;
– daca distanta dintre limitatoarele de adancime este prea mare, trebuie fie piliti dintii, fie, daca acest lucru nu este posibil, lantul de drujba trebuie inlocuit cu totul;
– nu in ultimul rand, daca intre limitatoarele de adancime sunt distante diferite, trebuie cautat cel mai scurt limitator, iar restul dintilor, piliti pana ajung la dimensiunile acestora.

Capacitate de taiere redusa

Pentru a prelungi viata lantului de drujba, este nevoie ca:

– unghiul de ascutire sa fie mentinut in valori obisnuite, fara sa fie prea ascutit;
– unghiul frontal sa nu fie prea proeminent sau retractat, iar aceasta problema se rezolva la fel ca mai sus.

Traiectoria taieturii gresita

Daca traiectoria taieturii este gresita, aceasta inseamna ca unghiurile frontale, unghiurile de ascutire, lungimile dintilor sau distantele intre limitatoarele de adancime sunt diferite. Aceste probleme se rezolva prin utilizarea ajutorului de pilire (in primele doua cazuri), respectiv cautarea dintelui de referinta sau a celui mai scurt limitator de adancime si ajustarea in functie de acesta.

Pericol crescut de recul

Un lant de drujba va avea un pericol crescut de recul daca unghiul frontal este prea proeminent sau daca distanta dintre limitatoarele de adancime este prea mare. La fel cum am mentionat anterior, aceste doua probleme se pot rezolva cu usurinta, insa trebuie depistate la timp.

Durata de viata scazuta

Nu in ultimul rand, durata de viata a unui lant de drujba poate fi prelungita prin corectarea unghiului de ascutire sau a unghiului frontal, fie ca acesta este retractat sau proeminent.

„Stihl ofera unelte adecvate pentru intretinerea garniturii taietoare tuturor utilizatorilor, de la cei ocazionali si pana la silvicultorii profesionisti. O garnitura taietoare este formata din lantul de drujba, sina si roata lantului. Citirea si respectarea manualului de utilizare a motoferastraului si uneltelor pentru intretinerea garniturii sunt conditii esentiale”, mai arata producatorul german de motoutilaje.