Inteligenta emotionala este definita ca abilitatea unei persoane de a exprima si gestiona in mod corespunzator propriile emotii, respectand in acelasi timp si empatizand cu sentimentele celorlalti. Desigur, despre ce este inteligenta emotionala este de mai mult timp un subiect de interest, insa in ultimii ani s-a constatat faptul ca toti parintii au inceput sa fie din ce in ce mai preocupati de principalele modalitati prin care aceasta aptitudine-cheie poate fi cultivata si dezvoltata de la cele mai fragede varste. Asadar, in cazul in care te intereseaza subiectul si vrei sa afli cum il poti ajuta pe copilul tau sa-si dezvolte inteligenta emotionala inca din primii ani de viata, nu iti ramane decat sa parcurgi acest articol.
Cititi impreuna povesti. Sa ii citesti celui mic carti care vorbesc despre emotii si despre felul in care trebuie gestionate acestea ramane de departe una dintre cele mai accesibile metode pe care le ai la indemana pentru a sustine si incuraja dezvoltarea inteligentei emotionala a copilului tau. De fapt, lectura in sine este un bun instrument prin care copiii isi pot dezvolta aceasta aptitudine. Vorbeste deschis cu micutul tau despre emotiile pe care le pot simti personajele din cartile citite, discutati modalitati mai bune prin care problemele ar fi putut fi rezolvate sau strategii pe care personajele le-ar putea folosi pentru a gestiona anumite situatii. Va fi un exercitiu excelent prin care cel mic va descoperi cat mai multe despre emotii si va invata cum sa le identifice, evalueze si abordeze.
Astfel, pentru cele mai bune experiente de lectura, iti propunem sa descoperi gama de carti Usborne de la Editura DPH, care cuprinde numeroase titluri interesante si extrem de utile in aceasta directie. Cartea fermecata este una dintre recomandarile noastre. Aceasta abordeaza o multitudine de subiecte, in concordanta cu interesul si abilitatile fiecarui segment de cititor si le prezinta celor mici aventurile lui Leo, devenit de curand rege.
Jocuri interactive cu emotii. Dupa cum bine stim deja cu totii, copiii invata cel mai bine prin joaca, chiar si atunci cand vine vorba despre emotii. Prin urmare, nu iti ramane decat sa alegi cateva jocuri interactive cu emotii in functie de varsta si nevoile micutului tau, intrucat beneficiile acestora in ceea ce priveste dezvoltarea inteligentei emotionale sunt incontestabile.
Incercati jocuri de rol. Prin intermediul unor jocuri de rol, cel mic va fi pus in diferite situatii pe care trebuie sa le gestioneze cu brio pana la final, experimentand automat diferite emotii si trairi si invatand cum sa le identifice si sa le controleze in mod corespunzator. Pe scurt, jocul de rol ofera copiilor, dar si parintilor, o oportunitate fabuloasa de a explora modalitati adecvate de exprimare a emotiilor.
Incurajeaza-ti copilul sa-si exprime emotiile. Atat pe cele pozitive, cat si pe cele negative, intrucat nicio emotie nu trebuie reprimata, ci verbalizata. Asculta-l cu atentie, nu il intrerupe, nu il judeca si nu il certa. Mai mult decat atat, invata-l cum sa faca diferenta intre emotiile la care trebuie sa reactioneze si cele pe care trebuie sa le ignore. Nu ezita sa vorbesti cu el cat mai deschis despre propriile tale sentimente si, nu in ultimul rand, adu-ti aminte de fiecare data ca tu, in calitate de parinte, joci un rol decisiv in modul in care cel mic invata sa identifice si sa gestioneze ceea ce simte. Asa ca fii un exemplu bun!
In concluzie, ce trebuie sa stim este faptul ca inteligenta emotionala, cultivata inca din primii ani de viata, ofera o varietate de beneficii surprinzatoare care vor fi de folos copiilor pe parcursul intregii vieti, motiv pentru care nu trebuie sa neglijam acest aspect. Mai ales ca acum stim care sunt cele mai eficiente modalitati prin care ii putem ajuta si incuraja pe cei mici sa-si dezvolte aceasta aptitudine, absolut vitala pentru o mai buna calitate a vietii.