
Daca iti lipseste un dinte sau mai multi, probabil stii deja faptul ca acest lucru poate duce la complicatii. Din cauza spatiului liber, dintii vecini au tendinta de a-si schimba pozitia initiala si nu mai raman drepti. Pe langa asta, acumularea placii bacteriene are loc mai rapid, ceea ce faciliteaza formarea cariilor sau aparitia bolii parodontale.
In acelasi timp, gingia si oasele nu mai sunt stimulate suficient de puternic, astfel ca acestea incep sa se retraga. Din fericire, poti preveni un asemenea scenariu cu ajutorul unor implanturi dentare sau prin puntea clasica. Iata care sunt diferentele intre aceste optiuni si ce ar trebui sa alegi!
Ce rol are puntea dentara?
Puntea dentara este o lucrare protetica fixa, care are nevoie de doi dinti vecini pentru sustinere. Cel mai mare dezavantaj al unui astfel de tratament consta in faptul ca acestia sunt slefuiti si se pierde o cantitate mare din tesutul lor natural. Drept urmare, nu mai pot fi niciodata folositi precum niste dinti normali, ci necesita o coroana.
Spre deosebire de implanturi dentare, puntile sunt apreciate datorita faptului ca ofera un aspect estetic placut la un pret redus. Nu este necesara o interventie chirurgicala daca optezi pentru aceasta varianta, insa din cauza procesului de fixare, riscul de aparitie al cariilor poate creste.
Selectarea puntii se face in functie de mai multi factori, cum ar fi locul in care este situat dintele lipsa, caracteristicile articulatiei si starea tesuturilor parodontale. In cazul in care dintii vecini bresei au obturatii mari sau distructii coronare ce impun acoperirea, in mod sigur aceasta alternativa poate fi luata in calcul.
Ce presupune implantul dentar?
Implantul dentar este un dispozitiv asemanator cu un surub, care se introduce direct in osul maxilar. In prima faza, este nevoie de o interventie chirurgicala, iar apoi are loc procesul de osteointegrare. Perioada de vindecare pentru implanturi dentare poate dura intre 3 si 6 luni, fiind apoi atasat un bont artificial pentru sustinere si coroana.
Din punct de vedere estetic si functional, este exact ca si cum ai avea din nou un dinte natural. Din acelasi motiv, specialistii din cadrul clinicii www.dentalexcellence.ro considera ca aceste tratamente sunt superioare din punct de vedere calitativ.
Daca optezi pentru aceasta optiune, se elimina necesitatea slefurii dintilor vecini. In plus, datorita faptului ca suportul este independent, nu se mai exercita presiune asupra niciunuia dintre acestia. Pretul pentru un implant este intr-adevar mai mare, deoarece reprezinta o investitie de durata!
In plus, trebuie sa stii ca in unele situatii sunt necesare si alte interventii chirurgicale pregatitoare. Spre exemplu, unii pacienti au nevoie de aditie de os sau sa treaca prin operatia de sinus lift. Astfel, costurile finale pentru implanturi dentare pot fi mai ridicate. Totusi, acestea sunt formate din titan, fiind extrem de rezistente la carii.
Durata medie de viata pentru un implant este de 20-30 de ani si nu este necesar un proces de ingrijre complicat. Se poate utiliza chiar si ata dentara, exact precum in cazul dintilor naturali.
Care este solutia cea mai indicata?
Pe termen lung, tratamentul cu implanturi dentare este o alternativa mai eficienta decat puntea clasica! Motivul consta in faptul ca dintii vecini nu mai sunt afectati, iar osul si gingia raman intr-un stadiu sanatos. De aceea, este indicat sa investesti in aceasta solutie.