Parodontoza este o boala pe cat de des intalnita, pe atat de ignorata. Mai bine zis, aceasta boala este rezultatul final al unor semne care sunt ignorate si care avanseaza. In lipsa unui tratament adecvat si a vizitelor regulate la stomatolog, aceasta boala duce in final la pierderea dintilor.

Preventia este mai eficienta decat tratarea

Invata sa recunosti semnele pe care corpul ti le da, pentru a putea lua masuri din timp. Un tratament parodontoza nu este dureros, insa se intinde pe o perioada mai lunga de timp. Acest lucru se intampla pentru ca efectele bolii asupra dintilor sunt semnificative, iar gesturile necesare tratamentului sunt pe masura.

Atunci cand experimentezi simptome precum respiratie urat mirositoare sau sangerari gingivale, nu amana prea mult vizita la dentist. Asigura-te insa ca te lasi pe mana unor profesionisti cu experienta vasta in domeniu, precum clinica Dental Premier. Aceasta este una dintre cele mai bune clinici, care lucreaza cu aparatura de ultima generatie si cu unii dintre cei mai buni specialisti din Romania.

Indiferent ca mergi pentru un control de rutina sau ai nevoie de un tratament pentru parodontoza, vei avea garantia ca esti pe maini bune. Parodontoza se poate trata, dar rezultatul depinde foarte mult de indemanarea medicului stomatolog. In cadrul clinicii Dental Premier specialistii folosesc un tratament laser de ultima generatie pentru a trata aceasta boala.

Pentru a nu ajunge in stadiul in care sa fie nevoie de un tratament parodontoza, ai grija de dintii tai prin stabilirea unei rutine zilnice. Aceasta trebuie sa fie realizata astfel: periaj minim de doua ori pe zi, utilizarea apei de gura si a atei dentare, control stomatologic la 6 luni si alimentatie corecta.

tratament paradontoza
tratament paradontoza

Cauze si simptome

Parodontoza reprezinta o afectiune inflamatorie la nivelul gingiei si tesuturilor de sustinere a dintilor. Aceasta afectiune este progresiva si evolueaza pe o perioada lunga de timp. De multe ori, simptomele sunt subtile, din acest motiv majoritatea oamenilor le ignora. Printre acestea se regasesc:

-respiratia urat mirositoare;

-sangerarile gingivale;

-gingii umflate si rosii;

-sensibilitate dentara;

-mobilitate dentara.

Principalele cauze ale bolii sunt placa bacteriana si tartrul. Aceasta poate fi prevenita prin mentinerea unei igiene orale corecte si sustinute. In plus, e nevoie de vizite regulate la medicul stomatolog pentru evaluarea sanatatii orale.

In ce consta un tratament pentru parodontoza?

Tratamentul depinde foarte mult de stadiul bolii. Parodontoza se prezinta sub forma gingivitei in stadiu incipient. Aceasta poate fi recunoscuta prin faptul ca gingiile sangereaza in timpul periajului, culoarea acestora este modificata si respiratia este neplacuta. Gingivita se poate trata si vindeca prin tratament stomatologic si igiena corecta.

Atunci cand se afla in stadii avansate, este necesar un tratament pentru parodontoza specific. Acesta se realizeaza in mai multe etape. In primul rand, vei avea nevoie de o consultatie pentru a se evalua starea de sanatate. Apoi se vor realiza tratamentele initiale: detartraje, dezinfectie, chiuretaje sub-gingivale, utilizarea LASER-ului, administrarea de antibiotice si aplicarea locala de solutii de antibiotic. Urmatoarea etapa consta in reevaluare prin masurarea pungilor parodontale si prin radiografii dentare de control.

In cele din urma, se realizeaza tratamentul chirurgical care consta in: chiuretaj subgingival in camp deschis, gingivectomii, utilizarea LASER-ului, aditii de os peste care se aplica membrane de colagen, utilizarea unor substante pentru regenerarea osului si ligamentelor dintelui.