Crama Girboiu este un producator renumit de vinuri bune din Romania ce ofera diversitate si calitate consumatorilor de vin. Din ce soiuri de struguri sunt facute vinurile Girboiu?
Fiind o crama care apreciaza traditia, Girboiu foloseste soiurile cele mai populare de struguri pentru realizarea produsului final:
-Aligote;
-Cabernet Sauvignon;
-Chardonnay;
-Feteasca Alba;
-Feteasca Regala;
-Gewurtztraminer;
-Merlot;
-Muscat Ottonel;
-Pinot Noir;
-Plavaie;
-Sarba;
-Sauvignon Blanc;
-Tamaioasa Romaneasca.
Aceste soiuri sunt folosite la realizarea vinurilor rosii, albe si rose.
Vinul alb este alb sau palid, vinul rose este roz sau caramiziu si vinul rosu este rosu, violet sau opac. In afara de diferentele evidente in aspectul culorii, acestea difera si prin modul in care au fost facute, cum au gust si, prin urmare, cum se asorteaza cu mancarea.
Vinurile albe sunt facute din struguri albi sau verzi, ceea ce este doar pe jumatate corect, deoarece vinurile albe grozave pot fi facute din struguri rosii sau negri. In primul rand, indiferent de strugurii verzi sau inchisi la culoare, toate sucurile de struguri dupa presare sunt fie limpezi, palide, fie verzui deschis. Vinurile albe sunt vinuri obtinute prin fermentarea doar a sucului de struguri, toate cojile si samburii sunt separate imediat dupa zdrobirea strugurilor.
Chardonnay este regele evident al vinului alb si este un strugure alb. Din punct de vedere tehnic, orice struguri pot fi transformati in vinuri albe, dar s-ar putea sa nu produca intotdeauna cele mai bune arome. Zinfandel este un strugure de culoare inchisa, dar poate fi facut atat in vinuri albe, cat si in vinuri rosii.
Procesul de fabricare a vinurilor rosii este similar cu vinurile albe, cu exceptia faptului ca atat semintele, cat si coaja sunt lasate in suc in timpul fermentatiei. Vinul rosu capata toata culoarea rosie sau violeta din coaja strugurilor. Pe langa culoare, ele confera vinului si alte arome si textura, in special taninurile lor. Acest lucru aduce vinului rosu mai multa complexitate si structura in comparatie cu vinurile albe. Unii struguri cu coaja mai subtire produc un rosu mai deschis, atat ca culoare, cat si ca structura, precum Pinot Noir si Garnache. Pentru altii, strugurii cu cojie mai groasa ofera unele dintre cele mai robuste, indraznete si mai pline vinuri: Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo si Petite Sirah sunt cunoscute pentru vinul mai puternic.
Vinul Rose este facut din struguri rosii sau violet si este oarecum intre vinul alb si vinul rosu. Dupa zdrobire, cojile de struguri vor fi lasate la macerat cu sucurile sale timp de cateva ore. Sucurile sale vor capata culoarea de pe coji, precum si unele dintre arome. Acest lucru rezulta intr-un vin rose, cu taninuri si arome suplimentare extrase din coji, cum ar fi petale de trandafiri si flori uscate.
Vinul alb si vinul rose sunt adesea preferatele timpurii pentru noii bautori de vin, sunt fructate, de obicei mai dulci si foarte racoritoare cand sunt servite reci. Pe de alta parte, este nevoie de timp pentru a dobandi gustul unor vinuri rosii mai tanice si mai complexe.
Crama Girboiu este alegerea perfecta pentru cei care doresc vin deosebit precum vin rose Cuartz Rose!