Te-ai hotărât ca anul ăsta să faci o investiție și te orientezi către o mașină de ultimă generație? Dacă te-ai decis să îți vinzi mașina e bine ca mai întâi să te informezi cu privire la toate chestiunile de care trebuie să ții cont înainte de a proceda la incheierea contractului.
Documentează-te și află de pe site-urile de vânzări auto ce preț se practică pe un model identic sau similar de mașină cu cea pe care o deții tu. Controlează în amănunt starea și specificul mașinii înainte de a stabili prețul: kilometrajul, condiția în care se află, locația. În continuare, îți oferim cateva etape pe care e bine să le urmezi pentru ca procedura de înstrăinare a mașinii să atingă în final prețul pe care îl merită.
Redactarea anunțului de vânzare
Când începi un anunț pentru vânzarea mașinii ține cont că persoanele care au acces la acesta au diferite tipuri de pregătire. Evită mai ales să utilizezi prescurtări și abrevieri pe care mulți nu le înțeleg. Fii transparent și prezintă mașina cu exactitate pentru e evita timpul pierdut cu clienți induși în eroare. Publică minim o poză color cu mașina. Anunțul trebuie să cuprindă: modelul, anul fabricației, kilometrajul, dotări standard și opționale, anul primei înmatriculări, culoare, cartea service, motor, cilindri, putere, tipul de consum, preț.
Pregătește mașina înainte să o prezinți potențialilor doritori
Aspectul estetic al mașinii scoase la vânzare cântărește de asemenea mult în impresia pe care și-o face potențialul cumpărător. Curăță mașina de la interior la exterior, fără să ascunzi imperfecțiunile. Folosește produse profesionale, spray-uri speciale pentru materialele din interior si pentru cauciucuri. Stabilește de la început o relație de încredere cu fiecare client interesat. Asigură-te că ai dosarul completat cu toate documentele doveditoare pentru identitatea și legitimitatea mașinii: talon, poliță RCA, facturi, chitanțe de la revizii sau reparații anterioare, etc.
Permite un test-drive
Orice potențial client mulțumit de stadiul în care se află mașina poate cere un test-drive. Stabiliți împreună un loc mai puțin aglomerat pentru ca persoana respectivă să poate conduce relaxat și fără incidente. Solicită prezentarea permisului auto si notează numarul pentru orice eventualitate. Precizează clar că pentru orice abatere în timpul testului (neacordarea de prioritate, depășirea vitezei), amenda primită în timpul test-drive-ului va fi suportată de către acesta.
Fixează prețul corect
Prezintă-i fiecărei persoane interesate de mașina ta, facturile de la service pentru problemele pe care le-ai remediat. Starea tehnică a mașinii dovedită astfel, va scuti clientul de plăți suplimentare pentru reparații și astfel, tu vei putea cere un preț competitiv. Vânzarea mașinii poate dura enorm de mult dacă nu studiați atent competitorii. Piața de mașini second-hand este deosebit de competitivă, astfel că un preț mai mare decât cele care se practică, poate descuraja. Studiază anunțurile publicate și fă o listă cu avantaje și dezavantaje pe care mașina ta le are comparativ cu ceea ce oferă competiția.
Stabilește valoarea mașinii
Intră pe DocExpress site de profil unde introduci marca, modelul, anul de fabricaţie şi tipul caroseriei maşinii tale. Ulterior ți se afișează preţurile de vânzare practicate de la cel mai mic, mediu, până la cel mai mare. Kilometrajul reprezintă un indicator important pentru un preț cinstit. Prin urmare, un kilometraj peste medie te obligă să scazi din prețul dorit, dacă nu vrei să rămâi cu mașina nevândută mult timp.
Fii deschis la negocieri
După ce ai pus la punct verificarea mașinii și ai toate actele la dispoziție, începe prin a determina un preț act vânzare cumpărare auto. Un sfat util ar fi să crești valoarea prețului pentru a lăsa loc de negocieri. Acest pont este ideal pentru cazul celor care dețin un model extrem de căutat pe piață, situație în care vor exista foarte mulți doritori cu oferte diferite din care să alegi. Dacă mașina ta merită 20.000, tu cere 21.500, spre exemplu. De regulă, negocierile se practică în variabile mari (600-1500) și mai rar în variabile mici (200-400). Astfel, dacă un client negociază un preț mai mic decât cel pe care ți l-ai propus, prețul cerut va fi mai mare decât prețul pe care îl urmăreai de fapt.
Pregătește actele
După ce ai bătut palma cu clientul pentru un preț convenabil este timpul de a pune la punct documentația pentru viitorul act vanzare cumparare auto. Modelul standard pentru contractul de vânzare-cumpărare cu valabilitate în toată țara, se poate descărca rapid de pe internet. Completează fișa de înmatriculare cu datele din contract și din cartea de identificare a vehiculului, apoi vizeaz-o la Administrația Fiscală de care aparții. Depune la Administrația Fiscală o cerere de radiere a mașinii. Noul proprietar al mașinii va păstra: contractul de vanzare-cumparare cu data și semnătura ta, fișa de inmatriculare vizată, asigurarea obligatorie, certificatul de înmatriculare, precum și cartea de identitate auto. În final, anunță compania de asigurare despre identitatea noului proprietar.
Vânzarea mașinii poate fi un proces simplu și rapid, dar mai ales satisfăcător de ambele părți, dacă respecți câteva practici simple. Ca să vinzi mașina la un preț bun este necesar să fii informat, sa fii cinstit în privința stadiului în care se află vehiculul, să recunoști imperfecțiunile sau defecțiunile pe care le are, să inspiri încredere clienților printr-o documentație bine pusă la punct asupra mașinii, să fii dispus la negocieri sau scăderi de preț unde e cazul.