Conditiile de munca oferite de angajator trebuie sa asigure siguranta angajatului. Identifica potentiale riscuri si pericole la locul de munca, astfel vei mentine angajatii multumiti si vei evita amenzile din partea autoritatilor.

Obligatia angajatorului fata de siguranta angajatilor sai este una legala si poate fi verificata in codul muncii. Atat obligatia legala, cat si obligatia morala fata de oamenii pe care ii ai in echipa trebuie sa te indemne la a cumpara cele mai sigure echipamente de protectie.

 

O parte importanta din echipamentul de siguranta al angajatului este protectia picioarelor. Poti apela la bocanci de protectie, saboti, ghete sau cizme de protectie. In functie de meseria practicata, angajatul are nevoie de incaltaminte special creata pentru zona de frig, pentru conditii de risc maxim, anti alunecare, etc.

 

Imbracaminte de protectie

 

Piesele vestimentare sunt straturi de protectie importante, asadar o atentie speciala trebuie acordata alegerii acestora. Salopetele si sorturile de protectie sunt folosite in industrii diferite, insa au in comun cerinte precum calitatea superioara, rezistenta la rupere sau impermeabilitatea.

 

Medicii, personalul care lucreaza in laborator, angajatii din industria prelucrarii alimentelor sau cei care lucreaza in bucatarie. Toti acesti angajati sunt expusi riscului de accidentare la locul de munca. Legal este obligatia angajatorului sa ofere acestor lucratori salopete, protectie pentru cap, manusi de protectie, sort din piele, saboti sau cizme.

 

In spital angajatii folosesc halat din tercot, un costum unisex alb din tercot cu maneca scurta si unul cu maneca lunga si incaltaminte cat mai confortabila. O clinica particulara isi poate alege echipamentele de protectie necesare pentru angajati si la cerere poate personaliza echipamentele cu emblema si cu numele clinicii.

 

Incaltaminte de protectie

 

In cazul protectiei picioarelor trebuie asigurate perechi de incaltaminte pentru iarna si pentru vara. Fireste, echipamentul necesar este cumparat pe baza listei cu potentiale riscuri la locul de munca. In cazul riscului de accidentare cu obiecte grele sau ascutite, este ideal sa apelati la incaltaminte dotata cu bombeu metalic si lamela antiperforatie. Atunci cand angajatii lucreaza sau sunt expusi la riscul de a se accidenta cu substante chimicale, este ideal sa foloseasca incaltaminte rezistenta la alunecare si la stropirea cu substante chimice.

Muncitorii pe santier sau cei din industria de constructii de utilaje mari au nevoie de echipamente de protectie a picioarelor rezistente, cu talpa cu profil anti-alunecare. Cizmele sunt lucrate din material cu membrana respirabila impermeabila special gandita pentru confortul purtatorului. La cerere, cizmele pot fi dotate cu un brant interior cu dublu strat termoizolant. Acest brant asigura protectie impotriva frigului si a umezelii, asadar angajatul este in siguranta in conditii de temperatura scazuta.

 

Alte masuri de protectie la locul de munca

 

Pe langa piesele esentiale de protectie, un angajator trebuie sa cumpere pentru muncitorii sai casca de protectie, manusi de siguranta, ochelari si casti pentru protectie. O buna igienizare si o verificare perioadica a echipamentelui de protectie poate mentine riscul de accidentare scazut.

 

Comunicarea deschisa intre angajator si oamenii sai poate imbunatati conditiile de lucru. Lista cu potentiale riscuri este alcatuita de angajator, insa trebuie sa isi consulte angajatii pentru a intelege cat mai bine riscurile pe care acestia le infrunta.

 

Amenajarea unor zone de siguranta, semnalizarea potentialelor riscuri, asigurarea de vizibilitate si protectia pentru cei care lucreaza la inaltime sunt masuri care pot ajuta la crearea unui mediu de lucru sigur.

 

Sedintele de instruire si educare a personalului nu pot lipsi din lista de activitati a unei companii serioase. Desi consuma o ora din timpul de lucru al angajatilor, aceste discutii pot preveni pericole si pot imbunatati moralul personalului.

 

Lucrati cu specialisti in domeniu

 

Siguranta angajatilor la locul de munca poate fi usor de tinut sub control in cazul in care exista o buna organizare si investitie in produse calitative. Echipamentele de protectie si instrumentele de siguranta trebuie cumparate o data pe sezon sau in functie de necesitatile industriei in care activati.

 

Exista multe companii care se ocupa cu productia si comercializarea produsele de siguranta pentru angajati. O buna analiza a pietii poate scoate la iveala companii de incredere care ofera preturi foarte bune atunci cand comanda este facuta pentru un numar mare de angajati.

 

Firmele care isi doresc sa respecte legea isi echipeaza angajatii cu echipamente calitative si mentin o cultura a transparentei legata de riscuri. Protectia se poate asigura prin discutiile constante si instruirea angajatilor pentru buna conduita la locul de munca.