Schimbarea unei baterii auto este necesara, de regula, la fiecare 3, 4 sau 5 ani. Conducatorii auto acorda maxima atentie acestei operatiuni, deoarece un acumulator care nu functioneaza corect poate sa duca la probleme de pornire si sa afecteze functionarea sistemelor electrice ale vehiculului.

Cele mai importante functii ale unei baterii auto in functionarea masinii

Acumulatorul indeplineste rolul de transformare a energiei electrice in energia mecanica de care motorul are nevoie pentru efectuarea manevrei de pornire a masinii. El furnizeaza un impuls electric care actioneaza electromotorul si apoi pune in miscare autovehiculul. Sau, in cuvinte cat se poate de simple, pornirea nu este posibila fara curentul oferit de baterie.

Pe langa rolul esential indeplinit in manevra de pornire, indeplineste insa si alte functii la fel de importante. De exemplu, functioneaza ca o sursa de energie pentru toate sistemele electrice si electronice, atunci cand motorul se afla in functiune, precum si cand solicitarile de energie sunt prea mari si nu pot fi sustinute doar de alternator. Intr-un astfel de moment, acumulatorul intervine si pune la dispozitie energia necesara, alimentand corect fiecare sistem in parte.

Mentinerea unei tensiuni constante in sistemul electric reprezinta o alta functie esentiala pentru functionarea corecta a masinii. Astfel sunt evitate fluctuatii care ar putea sa afecteze in mod grav performanta componentelor electronice. Protejate de socuri, ele isi vor indeplini sarcinile mai bine, pentru perioade mai indelungate de timp.

Prin urmare, folosirea unei baterii auto de buna calitate de la Automag si inlocuirea ei la timp ii asigura pe soferi ca totul este in ordine atunci cand se afla la volan, din momentul pornirii motorului si apoi in permanenta, pe durata deplasarii. De aceea, este neaparat nevoie sa recunoasca acele semne care le indica faptul ca durata de viata a acumulatorului se apropie de sfarsit.

baterii auto

Probleme care apar daca acumulatorul nu este inlocuit la timp

Cel dintai risc consta in imposibilitatea de a folosi autoturismul. In lipsa impulsului electric necesar pentru pornirea motorului, masina scoate cel mult o serie de zgomote nefiresti sau, in alte cazuri, nu are nici un fel de reactie la comenzile soferului. Indiferent daca patesti asa ceva acasa, cand pleci spre serviciu dimineata, in vizita sau intr-o parcare publica, situatia este la fel de neplacuta si poate genera numeroase probleme.

Neinlocuirea la timp a unei baterii auto atrage si alte riscuri, precum afectarea considerabila a performantei mai multor sisteme electrice. De exemplu, farurile nu mai ofera o iluminare corespunzatoare si suficient de intensa, ceea ce ingreuneaza deplasarea pe timp de noapte si implica riscul de accident. In alte situatii, instalatia de aer conditionat nu mai functioneaza la capacitatea dorita, astfel incat este diminuat confortul soferului si al pasagerilor.

Fluctuatiile de tensiune provocate de un acumulator aproape descarcat pot sa provoace si alte daune. Daca nu beneficiaza de energia necesara, sistemele de aprindere si de injectie pot sa se strice prematur, iar alternatorul sfarseste, la randul sau, prin a se defecta. In fiecare dintre aceste cazuri, ajungi sa faci cheltuieli mari, care ar fi fost usor de evitat printr-o atitudine mai prevazatoare.
Nu amana cumpararea unei baterii auto si alege de fiecare data un produs de calitate, pentru a evita cu succes orice eventuale probleme!