Dacă pregătești examene de absolvire, înveți la școala sanitară, ești student sau rezident, atunci cu siguranță ai nevoie de cunoștințe despre îngrijirea bolnavilor iar un ghid de nursing este cea mai bună soluție. O carte esențială în pregătirea asistenților medicali este ghid de nursing de lucreția titirca, un volum apărut la editura Viața Medicală Românească.

În cele peste 400 de pagini, autoarea oferă un instrument de lucru deosebit de util, cu informații bine sistematizate în capitole. Cartea cuprinde în afară de teorie și numeroase teste, exemple, exerciții utile în practica medicală. Ghidul se adresează elevilor din școlile sanitare dar și asistenților medicali, infirmierelor, profesorilor din învățământul secundar și practicienilor din domeniul sanitar.

Îngrijirea bolnavilor adică nursingul a devenit în ultimii ani o disciplină medicală autonomă, datorită necesității reale de ajutor a celor suferinzi și nevoii de suport a demersului medicilor.  Asistența medicală implică o relație inter-umană importantă, mai presus de nevoile fizice ale bolnavului. Starea de sănătate implică eforturi de a genera cele mai bune îngrijiri în toate aspectele : fizice, mentale și sociale ale pacienților.

Cartea scrisă de Lucreția Titircă abordează în mod structurat diferite aspecte legate de nursing, de la aspecte teoretice de îngrijire la definirea nevoilor fundamentale ale bolnavilor. Actul medical de nursing înseamnă o abordare profesională și atentă a proceselor de îngrijire, analiză și interpretarea datelor fiecărui pacient și elaborarea schemei de tratament și suport.

Numeroase manuale și ghiduri de nursing propun mijloace de îngrijire și cunoștințe teoretice. Ghidul creat de Lucreția Titircă aduce în plus aspecte practice, generate de experiența de zeci de ani în domeniu. Mai mult decât un profesionist desăvârșit în domeniul medical, Lucreția Titircă a fost și un pedagog de excepție. Cărțile scrise de Lucreția Titircă sunt instrumente valoroase și manuale folosite în numeroase unități de învățământ sanitar.

Ghidul de nursing propune modalități de îmbunătățire a practicii medicale, de analiză a cazurilor prin diferite tehnici, metode administrative și statistici. Listele concrete și tabelele cuprinse în anexă ghidului sunt de un real folos oricui dorește să își îmbunătățească propriile metode de muncă.

De multe ori, asistenții medicali la începutul profesiei lor și cei care deprind primele noțiuni de nursing, au nevoie de ajutor. O informație științifică dacă nu este corect prezentată și nu oferă claritate, poate distorsiona actul medical în sine. Lucreția Titircă a prezentat metode și tehnici verificate în decursul carierei îndelungate de asistent medical dar și că manager în spitale.

Profesia de asistent medical înseamnă mai presus de orice grijă și atenția îndreptată spre bolnavi iar nursingul de calitate oferă o identificare corectă a nevoilor urmată de aplicarea corectă a metodelor de îngrijire. Ghidul de nursing realizat de Lucreția Titircă este o carte cu numeroase exemple practice, cu ilustrații și schițe, care îmbunătățesc și completează informațiile teoretice. Tradiția învățământului medical românesc este continuată de lucrările despre nursing scrise cu mult talent și dăruire de către Lucreția Titircă. Cartea este un model de manual bine structurat și organizat, care ajută o învățare eficientă și de calitate.