Intelegerea modului in care caldura este transferata din exterior in casa si din casa catre corpul tau este importanta pentru a intelege provocarea de a-ti mentine casa rece. Intelegerea proceselor care va ajuta sa va mentineti corpul rece este importanta pentru intelegerea strategiilor de racire pentru casa dvs.

Principiile transferului de caldura

Caldura este transferata catre si de la obiecte prin trei procese: conductie, radiatie si convectie.

Conductia este caldura care circula printr-un material solid. In zilele caniculare, caldura este condusa in casa ta prin acoperis, pereti si ferestre. Acoperisurile care reflecta caldura, izolatia si ferestrele eficiente din punct de vedere energetic vor ajuta la reducerea acestei conducte de caldura. De aceea, sunt multi care recomanda sa instalezi o centrala buna, asa cum sunt cele de la blubox.ro.

Radiatia este caldura care se deplaseaza sub forma de lumina vizibila si invizibila. Lumina soarelui este o sursa evidenta de caldura pentru case. In plus, radiatia infrarosu invizibila, cu lungime de unda mica, poate transporta caldura direct de la obiecte calde la obiecte mai reci. Radiatia infrarosie este motivul pentru care puteti simti caldura unui arzator fierbinte pe o plita, chiar si din alta camera. Ferestrele mai vechi vor permite radiatiei infrarosii provenite de la obiectele calde din exterior sa radieze in casa; nuantele pot ajuta la blocarea acestei radiatii. Ferestrele mai noi au acoperiri low-e care blocheaza radiatia infrarosie. Radiatia infrarosie va duce, de asemenea, caldura peretilor si a tavanului direct catre corpul dumneavoastra.

Convectia este un alt mijloc prin care caldura de la peretii si tavanul tau sa ajunga la tine. Aerul cald se ridica in mod natural, ducand caldura departe de peretii tai si facand-o sa circule prin casa ta. Pe masura ce aerul fierbinte circula pe langa piele (si il respiri), te incalzeste.

Racirea corpului

Corpul tau se poate raci prin trei procese: convectie, radiatii si transpiratie. Ventilatia imbunatateste toate aceste procese. De asemenea, va puteti raci corpul prin conductie – unele scaune auto au acum elemente de racire, de exemplu – dar acest lucru nu este in general practic pentru utilizare in casa.

Convectia are loc atunci cand caldura este transportata din corp prin aer in miscare. Daca aerul din jur este mai rece decat pielea dvs., aerul va va absorbi caldura. Pe masura ce aerul incalzit se ridica in jurul tau, aerul rece se deplaseaza pentru a-i lua locul si pentru a absorbi mai multa caldura. Cu cat acest aer se misca mai repede, cu atat te simti mai rece.

Radiatia apare atunci cand caldura radiaza in spatiul dintre tine si obiectele din casa ta. Daca obiectele sunt mai calde decat tine, caldura va calatori spre tine. Eliminarea caldurii prin ventilatie reduce temperatura tavanului, a peretilor si a mobilierului. Cu cat imprejurimile sunt mai racoroase, cu atat vei radia mai multa caldura catre obiecte, mai degraba decat invers.

Transpiratia poate fi inconfortabila si multi oameni ar prefera sa ramana reci fara ea. Cu toate acestea, in timpul vremii calde si a exercitiilor fizice, transpiratia este mecanismul puternic de racire al corpului. Pe masura ce umezeala paraseste porii pielii, ea poarta multa caldura cu ea, racind corpul. Daca o adiere (ventilatie) trece peste pielea ta, acea umiditate se va evapora mai repede si vei fi si mai rece.