Există în România o foarte mare varietate de soluții de creditare pentru nevoi personale fără garanții imobiliare. Principalele variante sunt credit bancar de nevoi personale, card de credit, credit de tip overdraft pe card de debit tip card de salariu, credit rapid de la un IFN (instutuție financiară nebancară), sistem de rate direct la comerciant, tot printr-un partener de tip IFN sau bancă. Ar mai fi și varianta apelării la amanet, însă nu este un credit propriu-zis, iar dezavantajele sunt consistente – riști să pierzi anumite bunuri lăsate drept garanție, sumele primite sunt reduse în raport cu bunurile amanetate, iar dobânzile care se pot acumula ajung la valori mari.

 

În România sunt acum aproximativ 30 de bănci comerciale și sucursale ale instituțiilor de credit străine, la care se adaugă o mulțime de instituții financiare nebancare. Cum identifici care este cel mai bun credit de nevoi personale, în condițiile în care fiecare astfel de creditor își promovează produsele de finanțare prin sublinierea avantajelor?

 

Pe scurt, analizezi atent ofertele online și iei în calcul soluțiile care se potrivesc situației tale. Te gândești la ce sumă de bani este necesară, cât de repede îți trebuie, citești toate detaliile și chiar pui întrebări dacă ai nelămuriri. În principiu, soluția ideală de credit de nevoi personale pentru o persoană poate fi diferită de cea ideală pentru o altă persoană. Mai mult decât atât, aceeași persoană poate fi în situații distincte, deci poate avea nevoie de soluții diferite.

 

Mediul online îți permite să compari simplu toate ofertele de creditare. În principiu, dacă ai nevoie de un credit rapid, pe termen scurt – mediu, ai putea să găsești mai multe avantaje la IFN-uri, căci acestea oferă chiar credite online, credite doar cu buletinul, credite cu aprobare și trimitere bani în cont în aceeași zi. Birocrația este mult mai redusă decât în cazul băncilor. Ca în orice alegere, ai mereu avantaje și dezavantaje, trebuie să le cântărești în balanță și să alegi corect. Ceea ce este cert este că cel mai bun credit de nevoi personale este online, la câteva click-uri distanță.

 

Când compari ofertele de creditare de la bănci și IFN-uri, gândește-te care solutie este potrivita pentru acoperirea nevoilor tale. Atenție pe de o parte la costuri (dobânzi, taxe, penalități eventuale), dar și la timpul de acordare, la procedura de aplicare, la modul de primire a banilor, la valoarea ratelor, la graficul de rambursare, la variantele flexibile și de asemenea la partea de brand (încredere), comunicare, disponibilitate a informațiilor complete.

 

Creditul de nevoi personale nu trebuie ales niciodată la întâmplare, prima ofertă găsită nu este neapărat cea mai potrivită. În plus, decizia de a contracta un împrumut de nevoi personale trebuie să fie una responsabilă, asumată cu adevărat. Când te împrumuți, evident că este necesar să ai în vedere faptul că banii primiți trebuie returnați ulterior, alături de costul creditului. Este indicat să gândești atent bugetul pe următoarea perioadă de timp, pentru a avea siguranța că poți plăti ratele fără un stres financiar puternic.