Odata cu sosirea anotimpului cald, riscam tot mai mult sa fim muscati de capuse. Acestea sunt organisme parazite care se gasesc in iarba si se pot prinde foarte usor de pielea umana sau de blana animalelor. Unul dintre cele mai circulate mituri legate de capuse este ca, daca intri in contact cu o capusa riscam sa dezvoltam Boala Lyme. In acest sens, Bogdan Ivanescu de la doctormit.ro ne spune ca doar capusele care sunt infectate cu aceasta boala o pot transmite mai departe in momentul in care apuca sa ne intepe. Simplul contact cu o astfel de capusa nu prezinta niciun pericol.
Pentru a evita sa fim expusi acestui risc este important ca seara, dupa fiecare tura in natura, inainte de un dus sau chiar si mai devreme e important sa ne analizam picioarele si mainile si sa vedem daca este vreo capusa prinsa. In situatia in care vom gasi o astfel de capusa este important sa o scoatem in mai putin de 24 de ore, deoarece odata cu trecerem timpului, riscul de infectie creste.
Pentru a fi scoasa o capusa, exista doua posibilitati, fie sa mergem la medic, care o va scoate cu o penseta medicala, aceasta fiind metoda ideala, deoarece medicul are experienta, fie sa o scoatem cu o penseta speciala.
Cei mai multi dintre noi se tem sa scoata singuri capusele infipte in piele, deoarece exista riscul in momentul in care o apucam de corp ca aceasta sa se rupa si sa ramana cu capul infipt in piele. Astfel se poate produce o infectie nedorita.
Este important sa indepartam capul de capusa din piele, daca acesta a ramas infipt acolo deoarece riscul de infectie creste. Daca raman doar clestii infipti in piele, acest lucru nu este o problema, deoarece vor fi eliminati natural de corp.
Asa cum spuneam, in cazul in care capul capusei ramane in organism, riscul creste semnificativ, de aceea este important sa mergem la medic chiar si daca nu prezentam simptome. Este absolut necesar sa indepartam capul capusei din corp.
Pentru a evita astfel de situatii neplacute, precum muscaturile de capusa, e important sa ne luam cateva masura de preventie printre care putem apela la un spray special anti capuse si tantari pe care il putem aplica pe incaltaminte, picioare si chiar pe imbracaminte daca folosim pantaloni lungi. Mai putem sa ne imbracam cu pantaloni lungi si sosete lungi si periodic sa scuturam pantalonii ca de praf, pentru a da jos eventualele capuse prinse de pantaloni si care ar putea sa ajunga pe corpul nostru sau purtam haine deschise la culoare, deoarece aceste culori deschise atrag mai putin capusele.
Totusi, daca ai fost muscat si nu sti daca este vorba despre o capusa, te poti uita la pozele cu muscaturi de capuse de pe internet sau te poti prezenta la medic pentru a fi cel mai sigur.
Vezi mai multe informatii in urmatorul videoclip DoctorMIT: