Pe măsură ce copiii cresc, ei trec prin diferite etape evolutive care îi conduc la maturitate ca ființe adulte individuale. În aceste etape trebuie să se dovedească explorând lucrurile care îi interesează, dezvoltându-și autonomia și făcând greșeli de învățat de la ei.

Pentru ca toate acestea să se întâmple în mod natural și fluid, trebuie să le oferim acele spații în care pot interacționa și învăța. Casa, în general, trebuie să se schimbe în funcție de nevoile familiei, dar este în special dormitorul copilului,care trebuie să evolueze cel mai mult odată cu creșterea sa pentru a oferi această cale spre independență.

Dormitorul copiilor în funcție de stadiul lor evolutiv

Dormitorul în stadiul de copil (3 până la 6 ani)

În această etapă le place în continuare să joace acolo unde au companie, așa că nu își vor folosi dormitorul ca zonă de joacă decât dacă suntem cu ei acolo. Pat montessori reberic.ro.

De aceea, în dormitor trebuie să punem o zonă în care să depozitezi jucăriile în așa fel încât să le fie ușor să se ridice și să le transporte până la locul în care se joacă confortabil (de obicei este camera de zi). Pentru a face acest lucru,  vom pune jucăriile în coșuri, tăvi sau cărucioare de roți care pot transporta și reveni la locul lor.

Vom avea, de asemenea, un pat la o înălțime unde pot începe să învețe și să dobândească obiceiul de a face patul, pentru aceasta vom căuta un pat mai jos . De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că dulapul nu  are manerele la înălțime, astfel încât să poată începe atât să aleagă hainele, cât și să plieze și să depoziteze rufele . Pentru a face acest lucru, trebuie să organizăm interiorul dulapului astfel încât să poată face acest lucru fără ajutor.

Un coș mic de haine murdare este, de asemenea, recomandat, astfel încât acestea să înceapă să separe hainele.

dormitorul pentru copii din etapa primară (6-12 ani)

În acest stadiu, când credem că este convenabil, putem schimba patul jos  pentru un pat mai înalt și adaptat la dimensiunea sa, atâta timp cât permite să continue  cu obiceiul de a face patul.

În acești ani, copilul va începe deja să-și petreacă timpul jucându-se singur în camera lui, prin urmare, putem organiza deja o zonă de joacă în cadrul acestuia cu mai mult depozit de jucării și cu un covor bun.

De asemenea, este timpul să încorporăm o zonă de studiu. Pentru aceasta este important să alegem o masă și un scaun care pot fi modificate în înălțime. Mai multe studii au arătat că culoarea albă pentru masă este cea care ajută cel mai mult la concentrare, precum și la neîncărcarea pereților cu decorarea acestei zone de studiu.

Dormitorul copiilor în etapa secundară (+12 ani)

De la această vârstă copiii petrec mult mai mult timp în camera lor. Trebuie să ne concentrăm mai mult pe zona de studiu. Acest lucru ar trebui să fie ergonomic, confortabil și cu mobilierul de depozitare necesar pentru a curăța zona de lucru.