Boala parodontala este a 6-a cea mai raspandita boala din lume si afecteaza mai ales persoanele in varsta tanara-adulta, incepand cu varsta de 35 de ani. Numita si parodontoza sau pioree, boala afecteaza tesuturile din jurul dintelui, ducand la probleme frecvente precum sangerarea gingiilor, formarea buzunarelor parodontale, dintii care se misca, pana la pierderea unuia sau mai multor dinti, daca acest lucru nu este este observat si tratat in timp.

Deteriorarea tipica inseamna distrugerea tesuturilor din jurul dintelui, cum ar fi osul, ligamentul si cimentul radacinii. Odata cu agresiunea bacteriilor si inrautatirea consecutiva a bolii, in scurt timp, aceste tesuturi sunt inlocuite cu tesut inflamat (nesanatos), creand acele defecte osoase, numite buzunare parodontale.

De-a lungul timpului, boala nu da o durere evidenta. Problemele bolii apar atunci cand se afla acum intr-un stadiu avansat, deci nu ar trebui subestimata nicio alarma.

Iata cateva simptome timpurii:

– Respiratie urat mirositoare.

– Sangerarea gingiilor, atat cu stimulare usoara, cat si cu periaj.

– Gust ciudat in gura.

– Gingia care devine rosu mai inchis si umflata in jurul dintilor.

– Sensibilitate la dinti.

Neglijarea acestor semnale, neinterventia la timp sau neinterventia corecta, ar putea duce la agravarea simptomelor si la inaintarea bolii parodontale.

Simptomele care apar atunci cand parodontoza este deja prezenta intr-o forma avansata:

– Sangerari majore ale gingiilor.

– Halitoza marcata.

– Adancituri gingivale cu radacina descoperita.

– Aparitia unor spatii intre dinti care nu erau acolo inainte.

– Dintii care se misca.

– Dureri raspandite pe mai multi dinti.

In cazul prezentei unuia sau mai multor simptome, trebuie sa stiti ca, cu fiecare zi care trece, boala ar putea avansa, crescand astfel riscul pierderii dintilor.

Pe langa factorul genetic care duce la un biofilm mai „agresiv”, o mare importanta in prezentarea si inrautatirea parodontitei este data de stilul de viata pe care il urmati.

Exista in prezent numeroase studii care evidentiaza modul in care fumatul este un factor care inrautateste starea bolii, scade sangerarile din gura prin eliminarea unuia dintre principalele semnale de alarma. Acest lucru poate agrava si accelera, distrugerea tesuturilor din jurul dintelui, precum si obezitatea, diabetul sau osteoporoza au o legatura stransa cu parodontoza.

Din pacate, medicii care se ocupa de aceste boli rareori sfatuiesc sa efectueze vizite de specialitate in ceea ce priveste boala parodontala, neevaluand problemele pe care le pot crea relatiile cu alte boli. De aceea, te sfatuim sa apelezi la medici buni, precum cei de la cabinet stomatologic Cris Smile, din sector 6 Bucuresti.

Cu un diagnostic precoce al bolii parodontale veti putea, daca sunteti tratat de specialisti, sa profitati de toate avantajele terapiei, permitandu-va sa va salvati dintii in starea lor actuala, in timp, fara a fi nevoie sa ii inlocuiti cu proteze sau implanturi ce sunt destul de costisitoare.

Aceasta este o abordare minim invaziva, care garanteaza intretinerea tuturor dintilor pana la batranete, care va permite sa va salvati dintii cheltuind mai putin.

Tratand boala cu ajutorul medicilor de la Cris Smile, veti descoperi avantajele rezolvarii problemei, nefiind nevoit sa continuati sa traiti cu:

-Durerile si simptomele bolii.

– Riscul de a va pierde dintii

In cabinetul Cris Smile, cel mai mare obiectiv este imbunatatirea calitatii vietii pacientului cu boala parodontala, tratarea si mentinerea parodontozei sub control, pentru a se asigura ca nu va afecteaza negativ viata de zi cu zi.

Pacientul care sufera de boala parodontala trebuie tratat cu o abordare personalizata si complet diferita in comparatie cu un pacient sanatos, bazata pe mentinerea nivelurilor bacteriene din gura sub anumiti parametri. Altfel, chiar si cu toate eforturile bune, orice munca depusa va fi in zadar.

Pacientii care au venit la Cris Smile pentru a-si rezolva problemele, au reusit sa rezolve diferitele aspecte ale bolii care le-au afectat negativ sanatatea gurii, pe care anterior nu le puteau controla, vazand situatia lor agravandu-se zi dupa zi.