Alegerea erbicidului potrivit pentru porumb depinde de mai multi factori, inclusiv tipul de buruieni pe care doriti sa le controlati, stadiul de dezvoltare al porumbului si conditiile specifice ale culturii dvs. Este intotdeauna recomandat sa consultati un specialist agricol sau sa urmati recomandarile producatorului de erbicide inainte de a aplica orice produs chimic in camp.

Exemple de erbicide folosite pentru porumb

Uneori nu este suficient doar sa cumperi cele mai bune seminte de porumb pentru culturi bogate. Pentru ca o cultura de porumb sa fie sanatoasa, este important sa fie folosite mai multe tipuri de erbicide, iar cele mai comune dintre ele sunt:

  • Atrazina – Acesta este un erbicid preemergent care este eficient in controlul unei game variate de buruieni cu frunze late. Atrazina este adesea folosita in amestec cu alte erbicide pentru a creste spectrul de control si a preveni dezvoltarea rezistentei.
  • Mesotrion – Este un erbicid folosit pentru controlul buruienilor cu frunze late si unele buruieni cu frunze inguste. Este adesea aplicat in stadiul postemergent timpuriu al porumbului.
  • Nicosulfuron – Acesta este un erbicid postemergent utilizat pentru controlul buruienilor cu frunze inguste. Este important sa se aplice in fazele timpurii de dezvoltare ale buruienilor pentru a obtine cele mai bune rezultate.
  • Tembotrion – Este un alt erbicid postemergent utilizat pentru controlul buruienilor cu frunze inguste in culturile de porumb.
  • Glyphosate – Chiar daca nu este specific pentru porumb, glyphosate-ul poate fi utilizat pentru controlul buruienilor inainte de semanat sau inainte de germinarea porumbului. Totusi, trebuie sa fiti atenti la dezvoltarea rezistentei la glyphosate in anumite specii de buruieni.

Cum se erbicideaza porumbul?

Erbicidarea porumbului implica aplicarea de produse chimice numite erbicide pentru a controla buruienile care pot concura cu cultura de porumb pentru resurse precum apa, lumina si nutrienti.  Petru inceput, este recomandat sa cititi despre ce sunt erbicidele pentru a intelege cum functioneaza si ce rol au.

Inainte de a incepe erbicidarea, identificati tipurile de buruieni prezente in camp si determinati stadiul de dezvoltare al culturii de porumb. Acest lucru va va ajuta sa alegeti erbicidele potrivite si sa decideti momentul optim pentru aplicare.

Consultati un specialist agricol sau ghidurile de la producatorii de erbicide pentru a alege produsele potrivite in functie de tipurile de buruieni si de stadiul de dezvoltare al porumbului.

Erbicidarea porumbului poate fi preemergent (inainte de germinarea culturii) sau postemergent (dupa ce cultura a inceput sa creasca). Aplicarea preemergenta se face inainte de semanat sau in primele zile dupa semanat, iar aplicarea postemergenta se face dupa ce plantele de porumb au inceput sa creasca, dar inainte ca buruienile sa devina o problema majora.

Alegeti o zi cand conditiile meteorologice sunt favorabile. Evitati aplicarea in conditii de vant puternic sau atunci cand se asteapta ploaie imediat dupa aplicare, deoarece acest lucru poate duce la disiparea erbicidului sau la spalarea sa de pe frunze.

 

Utilizati echipament de protectie personala (manusi, ochelari de protectie, haine de lucru) pentru a va proteja in timpul manipularii si aplicarii erbicidelor. Asigurati-va ca echipamentul de aplicare (pulverizatoare, atomizoare etc.) este bine intretinut si calibrat pentru a asigura distributia uniforma a erbicidului.

Respectati doza recomandata de erbicid pentru a evita subdozarea sau supradozarea, ambele fiind nedorite. Asigurati-va ca erbicidul este aplicat uniform pe cultura si pe zonele in care se gasesc buruieni.