Ai fost sfatuita sa utilizezi o pompa pentru san, dar nu esti sigura daca sa faci asta? Pentru a te decide, iti vom explica ce trebuie sa stii despre pompele pentru alaptare.
Pompa de san nu este panaceul pentru toate problemele unei proaspete mamici, dar in unele ocazii este cu adevarat utila si poate face diferenta. Pompa pentru san este unul din acele accesorii pentru bebelusi ce nu ar trebui sa iti lipseasca din “arsenalul” de mamica. Poate fi folosita:
-in caz de separare ocazionala de copilul tau;
-cand trebuie crescuta productia de lapte matern;
-pentru a ajuta un copil lenes sau somnoros;
-in caz de prematuritate sau gemeni;
-in cazul in care copilul are un palat despicat sau conditii speciale;
-cand trebuie sa drenezi un san infundat (dar numai daca este sugerat de medic);
-in prezenta unui canal blocat;
-in caz de fisuri foarte adanci si dureri severe la nivelul mameloanelor (uneori poate fi necesar sa fi o pauza de la suptul direct de la san);
-in prezenta febrei laptelui cauzata de mastita sau infectie, atunci cand mama este incapabila sa puna bebelusul la san.
Ce tipuri de pompe de san exista?
Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de pompe de san:
–pompe electrice pentru bebelusi, simple sau duble;
-pompe electrice profesionale folosite in maternitati;
-pompe manuale.
In general, o pompa electrica are un motor foarte rezistent, potrivit pentru utilizare intensiva. Are o putere excelenta si are capacitatea de a regla cu precizie intensitatea si modul de pompare (stimulare si extractie). Retine ca, pentru a avea o putere eficienta, pompa de san trebuie sa aiba cel putin 50 de cicluri pe minut. Cauta indicatia frecventei de extragere pe ambalaj inainte de a cumpara o pompa pentru san.
Ce inseamna modul de pompare?
Unele pompe de san (mai noi) au optiunea de a utiliza doua moduri de pompare diferite. Modul de „stimulare” de intensitate mica si rapida este utilizat pentru a simula suptul initial al bebelusului la san. Acestea, de fapt, stimuleaza initial sanul rapid si mai superficial, pana cand reflexul de emisie este activat. In acel moment, bebelusul, incepand sa inghita, suge mai incet, dar profund. In acelasi mod, pompa de san, dupa cateva minute, trece automat la modul de „extractie” mai intensa si mai profunda.
Exista mame care apreciaza si au nevoie de acest mod de pompare dubla, altele care trec direct la modul „extractie” si se regasesc mai bine astfel.
Ce pompa de san sa alegi?
Daca ai citit toate caracteristicile pe care le-am descris pana acum, ar trebui sa iti fie mai usor sa afli ce pompa este cea mai potrivita pentru tine. In orice caz, criteriile de selectie sunt:
-motivul pentru care ai nevoie de o pompa pentru san si obiectivul pe care vrei sa-l atingi;
-eficienta productiei sau practicitatea utilizarii in afara casei;
-trebuie sa o folosesti mult timp sau ocazional;
-ai nevoie de ea pentru a creste productia sau doar pentru a stoca lapte dupa cum este necesar;
-mai ai alti copii sau trebuie sa te intorci la munca.
Cu toate acestea, inainte de a incepe sa cumperi sau sa folosesti pompa pentru san, asigura-te ca ai cu adevarat nevoie de ea, alege pompa care ti se potriveste cel mai bine si pune la punct o strategie de utilizare in functie de obiectivul pe care ti l-ai stabilit.