În preajma sărbătorilor, foarte multe persoane se decid să efectueze reparațiile pe care le-au amânat tot anul sau să aducă acele îmbunătățiri la care visează de ceva timp. Renovarea bucătăriei este un alt proiect în care se implică cei care preferă să își gătească majoritatea meselor acasă.

Fie că doriți să aduceți câteva îmbunătățiri în bucătărie sau să o renovați complet, iată câteva sugestii care vă pot asigura o experiență cât mai ușoară și rapidă:

Acceptați că nu veți avea bucătărie pe durata renovării

Dacă v-ați decis să vă schimbați radical bucătăria, atunci este bine să vă resemnați cu gândul că pe toata durata procesului de renovare, nu veți avea bucătărie. Prin urmare, planificați-vă viața în consecință. Poate veți dori să mutați fierbătorul, expressor-ul, prăjitorul de pâine și blenderul în camera de zi pentru a reuși în continuare să vă respectați câtuși de puțin stilul de viață. Planificați, de asemenea, mesele și gândiți-vă ce preparate ați putea consuma pe durata renovării, astfel încât să nu vă coste sume uriașe de bani și nici să nu vă afecteze starea de sănătate. Este necesară o astfel de planificare atentă, deoarece demolarea anticipată a bucătăriei vechi este critică. Demolarea permite să luați măsurători precise pentru ca noua bucătărie să vă îndeplinească toate cerințele. Astfel, veți putea comanda mobilierul de bucătărie la care ați visat dintotdeauna, veți beneficia de o suprafață mai mare de lucru și veți putea să profitați din plin de toată suprafața bucătăriei. Demolarea va scoate la iveală țevile ascunse, vă permite să instalați noi echipamente electrocasnice exact acolo unde vă doriți și vă ajută să descoperiți problemele neobservate și să interveniți la timp.

Alegeți prima dată echipamentele electrocasnice

Echipamentele electrocasnice au cel mai mare impact asupra aspectului bucătăriei. Când planificați configurația noii bucătării, nu măsurați doar lățimea, ci verificați și adâncimea. De asemenea, asigurați-vă că lăsați spațiu liber pentru a circula atunci când ușile dulapurilor sunt deschise, inclusiv pe partea laterală a frigiderului. Iar dacă veți alege plite/plite încorporabile ultra moderne, atunci alegeți și o hotă pe măsură. O plită modernă are nevoie de o hotă rezistentă. Pe lângă achiziționarea electrocasnicelor, asigurați-vă că veți cumpăra și chiuveta cât mai din timp, deoarece chiuveta este la fel de importantă ca și electrocasnicele.

Alegeți un design atrăgător

Bucătăriile din prezent nu mai seamănă cu bucătăriile din trecut. Astăzi, bucătăria este locul unde gătim cele mai sofisticate preparate, unde servim masa alături de întreaga familie, unde savurăm o cafea fierbinte alături de prieteni sau vecini, unde punem la punct ultimele detalii din proiectul pentru servici și unde facem temele cu micuții noștri. Prin urmare, în funcție de stilul de viață al fiecărei persoane, bucătăria se poate transforma în birou sau în cafenea. Cu atât mai important devine designul său. Cel mai indicat este să oferiți personalitate bucătăriei, dar să nu o încărcați cu prea multe elemente de design. Dacă veți opta pentru un brâu de faianță în stil mediteranean, atunci faceți alegeri simple pentru pardoseală și dulapuri. Dacă bucătăria este de mici dimensiuni, din nou este esențial să vă rezumați la alegeri simple.

Nu în ultimul rând, încercați să includeți în decorul bucătăriei măcar un element natural. Poate fi ceva  din lemn, scaune din piele sau o plantă care atrage privirea prin foliajul său. Chiar și un tocător mare și gros poate fi de mare impact sau o felie generoasă dintr-un trunchi de copac. Lemnul încălzește o bucătărie modernă sau contemporană. În general, orice element natural veți folosi – un covor din iută, o banchetă din lemn sau o plantă – veți adăuga căldură și contrast, ceea ce este necesar dacă utilizați materiale mai reci, cum ar fi marmura sau dacă planificați o bucătărie complet albă.