Stresul este un factor important care contribuie la calitatea vietii unui individ, iar nivelurile ridicate de stres, daca nu sunt gestionate, pot afecta negativ emotiile, sanatatea si bunastarea implicita a unui individ. Stresul este legat de cele sase cauze principale de deces: boli de inima, accidente, cancer, boli hepatice, afectiuni pulmonare si sinucidere. Este, de asemenea, asociat cu absenteismul unei persoane de la locul de munca, cresterea cheltuielilor medicale, pierderea productivitatii, insomnie, oboseala, tulburari cognitive, depresie si alte boli mentale sau neurologice, hipertensiune arteriala, artrita, ulcere, astm, migrene, tulburari ale sistemului imunitar, piele. boli, agresivitate si conflicte relationale si abuzul de substante si creste efectele negative ale imbatranirii.
Balneoterapia (lat. balneum – baie + gr. therapeia – tratament, nursing) presupune folosirea apei minerale naturale de izvor pentru prevenirea si vindecarea bolilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste impactul terapeutic al apelor minerale medicinale, termale sau netermale asupra stresului si asupra starii generale de bine. Pentru a intari si mai mult acest aspect, numeroase persoane vin anual la hotel Central Caciulata pentru tratament si relaxare.
Ce spun studiile despre stres?
Stresul poate fi cauzat de zgomot, vibratii, caldura, iluminare necorespunzatoare si accelerarea rapida a ritmului de lucru al unei persoane, anxietate, oboseala, frustrare si furie. Stresul este a doua cea mai frecvent raportata problema de sanatate legata de munca, dupa bolile musculo-scheletale, afectand 22% dintre lucratorii din Uniunea Europeana (UE) si reprezentand 50-60% din toate zilele de lucru pierdute, cu un cost anual de 20 de miliarde de euro in 2002. Stresul este larg raspandit in randul lucratorilor din domeniul sanatatii si al educatiei si printre alti lucratori si navigatori. Navigarea este o profesie periculoasa si provocatoare la nivel mondial si este asociata cu un nivel ridicat de stres legat de munca. In UE, prevenirea stresului la locul de munca este una dintre cele mai importante strategii noi pentru sanatatea si securitatea la locul de munca.
Stresul are o asociere directa cu oboseala si sanatatea. Prevalenta oboselii in populatia generala care lucreaza a fost estimata a fi de pana la 22%, iar aceasta oboseala este asociata cu durere, mecanisme ale sistemului nervos si stimuli de mediu la indivizii care experimenteaza efectele. Efectele oboselii sunt multiple si complexe, suprapunand diferite domenii biologice, cum ar fi performanta, fiziologia, cognitia si emotia.
Promovarea sanatatii si prevenirea bolilor sunt mai importante ca niciodata in societatile cu speranta de viata in crestere si niveluri de stres in crestere. Masurile de promovare a sanatatii pot ajuta la prevenirea aparitiei unei boli si pot avea un efect benefic asupra evolutiei bolii, contribuind astfel la imbatranirea sanatoasa cu o buna calitate a vietii.
Sunt disponibile numeroase abordari pentru gestionarea stresului si oboselii, care pot reduce suferinta pacientilor din cauza stresului si oboselii si pot imbunatati calitatea vietii acestora, dar nicio abordare nu se potriveste tuturor persoanelor. Modelul de stres demonstreaza efectele favorabile prezentate de somn, recuperare si sprijin social. S-a dovedit ca tehnicile de relaxare precum terapia comportamentala, meditatia, yoga, tehnicile de respiratie, reflexologia, masajul, Reiki, terapia cu apa si altele sunt benefice pentru reducerea stresului.