Un rulment axial este un tip special de rulment rotativ. Ca si alti rulmenti, acestia se rotesc permanent intre parti, dar sunt proiectati sa suporte o sarcina predominant axiala. Rulmentii axiali vin in mai multe tipuri, potrivite pentru anumite aplicatii.

Clasificare rumenti axiali

Iata cele mai comune tipuri de rulmenti axiali:

Rulmentii axiali cu bile

Alcatuiti din bile de rulment sustinute intr-un inel, pot fi utilizati in aplicatii cu tractiune redusa unde exista o sarcina axiala mica. Acesta este un rulment axial folosit in numeroase aplicatii.

Rulmenti axiali cu role

Rulmentii axiali cu role cilindrice consta din role cilindrice mici dispuse plat, cu axele indreptate spre axa rulmentului. Acestia ofera o capacitate de transport foarte buna si sunt ieftini, dar tind sa se uzeze din cauza diferentelor de viteza radiala si de frecare care este mai mare decat la rulmentii cu bile.

Rulmenti axiali cu role conice

Rulmentii axiali cu role conice consta din role conice mici dispuse astfel incat axele lor sa convearga toate intr-un punct de pe axa rulmentului. Lungimea rolei si diametrul capetelor late si inguste si unghiul rolelor trebuie sa fie calculate cu atentie pentru a oferi conicitatea corecta, astfel incat fiecare capat al rolei sa se rostogoleasca lin pe suprafata rulmentului, fara derapaj. Acestia sunt cel mai frecvent utilizati in aplicatiile de automobile (pentru a sustine rotile unui autoturism, de exemplu), unde sunt utilizati in perechi pentru a acomoda impingerea axiala in ambele directii, precum si sarcinile radiale. Ei pot suporta sarcini de tractiune mai mari decat tipul cu bile datorita zonei de contact mai mari, dar sunt mai scumpi de fabricat rezultand un pret rulmenti mai mare.

Rulmenti axiali cu role sferice

Rulmentii axiali cu role sferice folosesc role asimetrice de forma sferica, ruland in interiorul unei saibe de casa cu o cale de rulare cu forma interioara sferica. Acestia pot suporta sarcini radiale si axiale combinate si, de asemenea, pot asigura nealinierea arborilor. Eu sunt adesea utilizati impreuna cu rulmenti radiali cu role sferice . Rulmentii axiali sferici cu role ofera cea mai mare densitate de sarcina dintre toate rulmentii axiali.

Rulmenti axiali magnetici

Rulmentii magnetici sunt rulmentii unde forta axiala este sustinuta de un camp magnetic. Acesta este utilizat acolo unde este nevoie de viteze foarte mari sau de rezistenta foarte mica, de exemplu centrifuga de tip Zippe.

Rulmentii axiali sunt utilizati in mod obisnuit in aplicatii auto, marine si aerospatiale. Ele sunt, de asemenea, utilizate in manerele lamelor rotorului principal si de coada ale elicopterelor RC (controlate radio).

Rulmentii axiali sunt utilizati la masini, deoarece treptele de viteza inainte din cutiile de viteze moderne ale masinilor folosesc roti dintate elicoidale care, desi ajuta la netezimea si reducerea zgomotului, provoaca forte axiale care trebuie tratate.

Rulmentii axiali sunt, de asemenea, utilizati cu catargele antenei radio pentru a reduce sarcina asupra unui rotator de antena . Un tip de rulment axial dintr-un automobil este rulmentul de miscare al ambreiajului, numit uneori rulment de eliberare a ambreiajului.