Piata imobiliara este caracterizata in ultimii anii de fluctuatii puternice, si deci, o impredictibilitate marcata. Tendinta chiriilor de a creste si a dobanzilor de a scadea face ca tot mai multi oameni sa se gandeasca daca nu cumva ar fi mai bine sa cumpere un apartament sau o casa.
In Europa, procentul celor care aleg sa faca tranzitia de la chirias la proprietar este intr-o continua crestere. Desigur, decizia corecta de a trai in chirie sau de a cumpara o casa depinde in mare masura de nevoile individului.
Afla din acest articol cat costa o casa de 100 mp la rosu ?
Daca te intrebi casa vs. apartament ? ar trebui sa iei in calcul urmatoarele.
In Romania, procentul proprietarilor depaseste 90% iar dorinta de a avea o casa si a nu mai fi chirias este si mai fierbinte. Ea fiind justificata prin faptul ca romanii sunt de parere ca a avea o casa, reprezinta simbolul realizarii personale in viata. Iar, cel mai des intalnit raspuns pe care il poti auzi la intrebarea “De ce doresti sa devii proprietar?” se refera la rentabilitatea investitiei. Pe termen lung, plata imprumutului pentru achizitia unei case, merita intrucat casa va fi a ta, si vei putea sa o lasi mostenire copiilor. Ceea ce nu se va intampla daca vei sta cu chirie. In plus, rata si dobanda platita bancii sunt aproape la acelasi nivel cu valoarea chiriei lunare.
Initial, imediat ce proprietatea este achizitionata, povara financiara pentru cumparatorii de proprietati este destul de mare. Cu timpul, pe masura apropierii de data lichidarii creditului, relatia se transforma semnificativ in favoarea proprietarilor. Acest lucru face ca proprietatea sa fie sustenabila dintr-o pensie de valoare medie, ceea ce nu se poate spune despre chirie, care poate deveni ulterior o povara reala. Un caz ingrijorator se poate sublinia in cazul in care chiriasul sufera un accident sau se imbolnaveste, pierzandu-si capacitatea de munca. Este lesne de inteles ca ajutorul financiar oferit de stat nu ii va permite sa mai plateasca chirie.
Desi poate suna paradoxal, proprietarii de case cu varste pana in 60 de ani economisesc de aproape sase ori mai multi bani decat chiriasii. Prin urmare, oricine investeste intr-o proprietate are si posibilitatea de a economisi de-a lungul vietii. Desigur, este necesar sa se bazeze pe o finantare solida, avantajoasa pe termen mediu si lung, si sa nu cumpere prea scump casa pe care o doreste.
Cand achizitionezi o casa, oferi familiei propriul spatiu, o casa. La sfarsitul unei zile lungi de munca, cu stress constant, revenirea la propriul cuibconfera un sentiment de securitate si confort, care este pur si simplu de neinlocuit, mentinand familia unita. Iar acel loc se numeste “acasa”, si nu exista altul.
Cand ai o casa proprie, ai controlul total asupra ei. In plus, poti gazdui unul sau mai multe animale de companie, fara a te lovi de refuzul cuiva. Fie ca este vorba de reparatii minore sau de o revizie completa a intregii case, ca si chirias, exista multiple incercari la care vei fi supus. Esti dependent de proprietar pentru apa, electricitate, intretinere si aproape orice altceva, fara a avea dreptul sa aduceti modificari in lipsa consimtamantului acestuia.