Fiecare antreprenor stie, din experienta proprie, cat de mari probleme poate sa genereze o suma de bani care nu este achitata la timp. Intr-adevar, in momentul in care iti faci un plan de afaceri, te bazezi pe un flux normal atat al cheltuielilor, cat si al incasarilor. Din pacate insa, lucrurile nu stau intotdeauna asa.

Conform unui studiu, nu mai putin de 70% dintre patronii din Romania considera ca fenomenul intarzierii platilor – sau, si mai grav, al neplatii – reprezinta un obstacol extrem de serios in calea unor investitii pe care le-ar putea face pentru dezvoltarea firmei sau pentru angajarea de personal suplimentar.

Tocmai deoarece o astfel de situatie iti poate aduce multiple prejudicii, intr-un astfel de caz este recomandat sa te adresezi, fara intarziere, unui cabinet avocat Iasi ca avocatiasiduhnea.ro, unde vei fi indrumat in mod corespunzator.

Tipuri de datorii ce pot fi recuperate cu ajutorul unui cabinet de avocat din Iasi

Conform legii romanesti, exista mai multe tipuri de datorii pentru a caror recuperare poti primi ajutor de specialitate de la un specialist in domeniul legii. Printre cele mai frecvente, se numara urmatoarele:

  • contracte care, indiferent de motiv, nu au fost respectate de una dintre partile semnatare;
  • facturi fiscale scadente, care au ramas neachitate;
  • imprumuturi care nu au fost restituite la termen;
  • sume datortate in baza unor contracte de prestari servicii, contracte de inchiriere sau a unor hotarari judecatoresti;

In toate aceste cazuri si in orice alte creante, indiferent de natura acestora, legea te poate ajuta sa recuperezi suma care ti se cuvine.

Recuperarea pe cale amiabila

Odata ce apelezi la ajutorul unui cabinet de avocat din Iasi specializat in astfel de spete, trebuie sa stii ca exista trei modalitati principale de recuperare a creantelor.

O prima posibilitate este aceea in care creantele sunt recuperate pe cale amiabila. Acest caz implica o procedura prealabila promovarii unei actiuni in instanta, caz in care e nevoie sa fie intreprinse urmatoarele actiuni:

  • contactarea debitorilor prin toate mijloacele posibile, in vederea comunicarii obligatiei de achitare a debitului restant;
  • redactarea de notificari si somatii;
  • purtarea unor negocieri cu debitorii in vederea stabilirii unor termene de plata sau in vederea unei posibile esalonari a platilor.

Recuperarea in urma unei actiuni in justitie

O a doua posibilitate implica acele cazuri in care se ajunge la o actiune in justitie. In functie de tipul creantei, un cabinet de avocat din Iasi va alege cea mai potrivita abordare care sa conduca la recuperarea efectiva a creditului. Poate fi vorba fie de o cerere de valoare redusa, fie de o ordonanta de plata sau de o actiune de drept comun.

Indiferent de procedura aleasa, avocatul se va ocupa de redactarea si transmiterea actiunilor in justitie impotriva debitorilor, precum si de reprezentarea si asistarea creditorului in fata instantei de judecata, in dosarul de fond, de apel sau de recurs, in cazul in care se va ajunge in stadiile respective.

Executarea silita

A treia posibilitate este reprezentata de recuperarea creditelor prin executare silita. Intr-un astfel de caz, intr-un cabinet de avocat din Iasi va fi redactata cererea de executare, va fi supravegheat stadiul dosarului si va fi asigurata mentinerea unui contact permanent cu executorul judecatoresc.

In sarcina avocatului intra si urmarirea activitatii lichidatorului judiciar in ceea ce priveste distribuirea sumelor rezultate din valorificarea activelor debitorului, in cadrul unor proceduri de faliment sau de lichidare judiciara.

Indiferent cu care dintre aceste situatii te confrunti, apeleaza cu incredere la un cabinet avocat Iasi! Astfel, vei recupera ceea ce este al tau si vei putea sa iti desfasori activitatea in cele mai bune conditii!