Dacă aveți faruri pâlpâitoare, blocări sau zgomote ciudate atunci când conduceți, mașina dvs. nu este bântuită; sunt șanse să fie doar un alternator defect. Alternatorul este o componentă cheie în sistemul electric al mașinii dvs., transformând energia din arborele cotit în electricitate utilă pentru a alimenta sistemele electrice ale vehiculului și pentru a ajuta la reîncărcarea bateriei. Când începe să eșueze, poate crea un efect domino al problemelor electrice care pot provoca în cele din urmă o defecțiune. Urmariți urămtoarele simptome și dacă e cazul apelați la un service auto autorizat pentru mai multe informații.

 

De unde știi când ai un alternator defect? Iată șase simptome pe care trebuie să le urmăriți.

  1. Indicatorul luminos

Este destul de probabil ca vehiculul dvs. să fie echipat cu un indicator de avertizare în tabloul de bord intitulat „ALT” sau „GEN”. Acesta este adesea primul indicator că alternatorul merge prost. Nu ignorați acest indicator, chiar dacă nu aveți alte simptome. Luați vehiculul la un specialist auto de încredere pentru diagnostic.

  1. Farurile sunt slabe sau pâlpâitoare

Farurile pâlpâitoare sau slabe sunt un semnal puternic că alternatorul dvs. nu poate funcționa corect. Alternatorul oferă putere farurilor, astfel încât pâlpâirea înseamnă de obicei că alternatorul se luptă să funcționeze.

  1. Alte defecțiuni electrice

Când alternatorul merge prost, alte sisteme alimentate de alternator pot începe să acționeze. Acestea pot include geamuri electrice, încuietori electrice, lumini de bord, aer condiționat, chiar și radioul auto. Alte lucruri ar putea provoca aceste eșecuri, dar merită să le luați de la service auto baia mare pentru a fi verificat.

  1. Zgomote ciudate

Acesta pare un simptom vag – la urma urmei, multe lucruri pot provoca zgomote neobișnuite în mașină. Cu toate acestea, uneori defectarea alternatorului poate provoca defectarea unora dintre rulmenți în motor, creând zgomote neobișnuite. Alternatorul ar putea fi vinovatul, mai ales dacă este însoțit de unele dintre celelalte simptome pe care le-am menționat.

  1. Autovehiculele au dificultăți la pornire.

Mașina ta nu funcționează doar pe benzină; funcționează și cu energie electrică (chiar dacă s-ar putea să nu fie unul dintre vehiculele hibride). Alternatorul furnizează energie bujiilor care aprind benzina din motor. Când alternatorul nu funcționează, s-ar putea să nu existe suficientă putere în bujii pentru a menține motorul în viață, ceea ce îl poate determina să se blocheze fără niciun motiv în timpul funcționării sau să aibă probleme la pornire. Ignorați acest simptom și mașina dvs. nu va porni deloc.

  1. Bateria moare

Evident, uneori bateriile se defectează singure – dar un alternator defect poate de fapt să se descarce, deoarece nu reîncarcă. Dacă bateria se descarcă, verificați alternatorul la înlocuirea bateriei pentru a nu se mai repeta.